Sanovnik.bg»Съвети»Кой светец е закрилник и покровител на моряците?

Кой светец е закрилник и покровител на моряците?

Кой светец е закрилник и покровител на моряците?

В българската православна църка има светци, които се смятат за покровители и пазители на занаяти или професии. Светците дават, от своята духовна енергия, за донасят просперитет и благоденствие в определения отрасъл.

Морячеството е такъв професионален отрасъл, който има свой духовен празник и светец покровител.

Кой светец закриля и покровителства моряците? Свети Николай Чудотворец е светецът на рибарите и морячеството в българската народна традиция. В родния фолклор той се приема като храбър юнак, притежаващ свръхестествени сили.

Свети Николай се приема за повелителя на морето, ветровете и водите. Той е още пазител на хората, които бедстват насред морето.

Името Чудотворец идва от славната история на Светеца приживе. Народните вярвания сочат, че през своя живот Св. Николай е извършвал чудеса, заради които хората започнали да му се прекланят.

Той е известен още като патрон на крадците, фармацевтите, затворниците и пивоварите. Св. Николай е пазител на семейството и дома, както и закрилник на банкерите и търговците.

За да се предаде народната почит към Светеца, той има свой празник – 6 декември или още - празникът Никулден. Християнският празник е дълбоко почитан от българите, като на него по традиция се консумира риба, заради покровителството на рибарите. На този ден Православната църква почита паметта на Св. Николай.

На деня празнуват и хората с имена Николай, Никола, Никол, Николета и производни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати