Sanovnik.bg»Съвети»Защо на Коледа се казва Коледа?

Защо на Коледа се казва Коледа?

Защо на Коледа се казва Коледа?

Краят на годината носи тягостно усещане, но същевременно с това и трепетно вълнение от очакването на любимия семеен празник – Коледа.

Коледа е семеен празник, който традиционно се чества на 25 декември. Празникът има религиозен християнки характер, тъй като на него се почита раждането на Иисус Христос.

В европейските култури Коледа носи християнско название – руското Рождество, Светите нощи в Германия, Христова меса в Англия и др. У нас традиционно празникът е Рождество Христово, но от десетилетия насам използваме названието Коледа.

Макар да е любим и ценен празник за повечето от нас, то малцина са запознати защо Коледа наричаме всъщност Коледа. Ето къде се крие истината:

През вековете християнската символика се променя, като е призвана да замени езическия признак на зимното слънцестоене. През този период от годината слънцето преминава преход от зимата към лятото, затова в миналото този празник е оповестяван още като Крачун – унгарско и румънско название, което превеждаме по-късно като Коледа.

Етимологичната гледна точка на понятието Коледа се търси при разглеждането на индо-европейското семейство. Там названието „коледа“ означава време, срок или календарна година.

Латинските корени на думата произлизат от думата „календае“, която означава известяване, новолуние и първи ден от месеца.

Тъй като Коледа е празник, свързан със Слънцето и отбелязването на новата година и края на мрачните дни, то ето защо названието му се свързва с неговото символно значение.

Понятието Коледа става неизменна част от културата на цивилизации и основно име, с което обвързваме и наричаме свещения християнски празник.

Вижте още интересна информация за старите родни поверия за Коледа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати