Как се отразява токовия удар при различните животни?

Как се отразява токовия удар при различните животни?
Снимка: sanovnik.bg

Токовият удар почти винаги се отразява неблагоприятно върху животните. Силата на пораженията, които електрическият ток нанася, зависи преди всичко от приложеното напрежение и от съпротивлението на тялото по пътя на тока.

Самото електрическо съпротивление зависи от големината и подължителността на прилагане на напрежението. Състоянието на кожата на мястото на допиране, налягането и повърхността на електродите, както и от пътя на тока през тялото.

За съжаление в повечето случаи силен удар от ток с сила 220 v е фатален при домашните животни, като кучета, коне, котки и дори крави, кози и овце.

Последствията може да бъдат и не толкова фатални, ако електрозахранването бъде спряно своевременно и животното получи първа помощ, като изкуствено дишане и масаж на сърцето.

Удареното от ток животно може да изгуби съзнание, да му спре сърцето, което да причини спиране на дишането. Ако животното е прегризало кабел, като е предизвикало само токовия удар, то задължително ще получи изгаряния от различна степен на устата.

Токовият удар почти винаги е фатален за домашните и диви птици, за което свидетелстват многобройните случаи на ударени от ток щъркели, керкенези и др.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати