sanovnik.bg»Съвети»Какво се прави на Игнажден?

Какво се прави на Игнажден?

Какво се прави на Игнажден?

Игнажден се нарича още Идинажден, Млада година Млад ден, Нов ден, а в Източна България го наричат още Игнат, а в Западна и Южна България му казват Игнатовден. Това един ден според източноправославният календар, на който се почита Свети Игнатий Богоносец и се празнува на 20-ти декември. Според нашата фолклорна традиция, на този ден Богородица започва да ражда Иисус Христос. Този празник бива свързван с предхристиянският мит за раждането на новото Слънце, на младият Бог, който се свързва със зимното слънцестоене.

- Обредите на този празник се свързват с идеите за новото начало. Готвят се храни без месо, сурово жито или просо, орехи, лук, туршия. Прави се кравай или питка от прясно тесто, на което обаче не се прави никаква украса. Върху питката или житото се слага свещ. Трапезата за Игнажден се пречиства с тамян, а когато се седне за вечеря се правят наричания за плодородие.

- Хората вярват в силата на пепелта от каденето с тамян;

- Един от характерните за Игнажден обичаи се казва "полязване", който се е породил и от някои от наименованията на празника - Поляз, Полязовден. Според обичая, който влезе първи в дома на Игнажден, зависи каква ще бъде следващата година за семейството. Първият, който влезе в дома, се казва полезник. Ако е добър човек, има късмет или има имоти, то тогава и годината ще бъде такава;

- Този обичай се свързва и с обреди, които са на основата на инициалната магия на първия ден. Полезникът носи в дома трески или слама, поставя ги край огъня или пък зад вратата, действа според традициите на Игнажден в различните райони на страната. За полезникът се прави трапеза, подаряват му се подаръци - риза, кърпа, чорапи или вълна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати