Човечеството вече живее на кредит! Изчерпахме всички ресурси

Ресурси

Човечеството е на прага на тотална катастрофа и пълно самоунищожение. От 2-ри август живеем на екологичен кредит.

Реалността е наистина плашеща. Международната природозащитна организация Световен фонд за дива природа съобщи, че за последните 7 месеца сме изразходвали толкова естествени ресурси, колкото планетата е способна да възобнови за цяла година. Така от дата 2-ри август живеем на екологичен кредит.

Фаталната дата се нарича Ден на надхвърлянето. Всяка година тя настъпва все по-рано. Данните за последствията на дейността на хората върху Земята се изчисляват ежегодно от Глобалната мрежа за човешкия отпечатък и с всяка изминала година са все по-притеснителни. Самият факт, че оставаме без ресурси по средата на годината, говори колко лошо и може би необратимо е положението.

Денят на надхвърлянето е този ден, в който са изразходвали всички резерви от екологични ресурси, нужни на човечеството за една година напред. Хората използват все повече гори, вода и рибни запаси. Природата не е способна да възстанови запасите изцяло. За да се задоволи по устойчив начин цялото потребление на планетата, са ни нужни 1.7 планети. А ние разполагаме само с една Земя.

Данните са наистина притеснителни. От 2 август човечеството ще е изконсумирало всички ресурси, които планетата може да възобнови за една година, и няма реален начин, по който да ги възстановим. През 2016 г. денят на надвишаването на тавана бе ден по-късно - на 3 август.

И докато цялата планета е в криза, редица неправителствени организации се противопоставят на фактите. Те са убедени, че разглеждаме цифрите едностранчиво. Не изяждаме планетата, спете спокойно – това е техният призив, който звучи все по-неуверено с всяка изминала година.

Земята

Данните показват още, че до 2050-та година 150 млн. души по света ще бъдат изложени на риска от недостиг на протеин. Повишаващите се нива на въглероден диоксид, резултат от глобалното затопляне, намаляват драстично количеството протеин в основни култури като ориз и пшеница.

Учените нямат обяснение как емисиите от парниковия газ отнемат от растенията хранителни вещества, но процесът може да има катастрофални последици. 76% от хората на Земята разчитат на растения за повечето от протеините, които приемат, особено в бедните райони. Недостигът на протеини забавя растежа, болестите зачестяват, както и ранната смъртност.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати