Руски въздушен балон чупи световни рекорди

Руски въздушен балон чупи световни рекорди

Фьодор Конюхов, един от най-известните руски изследователи и пътешественици, е решен да удиви света. В края на лятото той ще се опита да покори статосферата с въздушен балон.

Експедицията на 65-годишния руснак трябва да се състои в последните топли дни на лятото. Ако успее, Конюхов ще влезе в рекордите на Гинес, поставяйки нов световен рекорд.

Планът на руснака е да излети от Якутия. С помощта на топлинния си аеростат той трябва да достигне височина от 25 000 метра. Амбициозната му идея обаче не е единствената.

След няколко дни Конюхов ще се опита да счупи друг рекорд, този път по продължителност на полета с въздушен балон. За момента призът за най-дълъг полет принадлежи на японците Мичио Канда и Хиразуки Такезава. Те поставиха рекорда през 1997 г. с 50 часа и 38 минути полет във въздуха. Те излетяха от Канада и се приземиха в САЩ.

Фьодор Конюхов
Снимка: Моя Планета

За да счупи рекорда на японците, руснакът ще трябва да лети най-малко 52 часа с аеростата си без кацане. Това изобщо не е първият опит за рекорд на Фьодор. Миналата година мъжът се опита да извърши околосветско пътешествие, отново в летните месеци. Той тръгна от град Нортхем с въздушния си балон Мортон. За 11 дни и 6 часа мъжът премина повече от 35 000 км, преодоля три океана, три континента и счупи няколко световни рекорда. Днес руснакът има фенове из цял свят, които нямат търпение да се насладят на поредния му опит за световен рекорд.

Фьодор Конюхов е един от най-големите пътешественици на нашето време. Интересното е, че предпочита да пътешества сам. На 15 години вече е прекосил Азовско море на лодка, а на 40 покорява и Северния. Неговото ноу-хау е околосветско пътешествие без помощници и най-удивителното - без спирки по пътя. Знанията идват с опита - това е мотото, което Фьодор си повтаря всеки ден.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати