Тунели под повърхността на Луната ще приютят човешка колония?

Луната

Колонизирането на лунната повърхност може и да изглежда далечна и дори фантастична перспектива, но експерти от НАСА съобщават, че човешките обиталища във вътрешността на земния спътник са съвсем реална и изпълнима възможност.

Скорошно проучване на странна мрежа от магмени тунели под лунната повърхност показва, че те могат да са много по-големи и стабилни, отколкото се предполагаше досега.

Образуванията са оставени по време на бурните вулканични процеси, формирали Луната. Новите проучвания показали, че мрежата от тунели, които се намират на около 3 километра под повърхността, е с ширина средно около 5 километра. Огромните пространства ще са идеални за създаването на човешки колонии, смятат учените.

Лунните тунели изключително много наподобяват вулканичните подземни образувания, намерени в Исландия и Хавай. Както и на Луната, така и на Земята те са издълбани в скалите от мощни потоци лава.

Според геолозите тунелите са образувание от изстиващи магмени потоци, които са преминали през изключително твърда скала. Огромният размер на лунните тунели според учените се дължи на по-слабата гравитация и редица други фактори, свързани с размера на спътника.

От НАСА вече планират мисия, която подробно да проучи тунелите. Ако те се окажат стабилни, експертите са в готовност за разработване на планове за създаване на постоянна база на Луната.

Създаването на такава до голяма степен ще преодолее проблемите около потенциалните опасности, пред които биха били изправени хората, работещи в една евентуална база, построена на повърхността на Луната. Заплаха биха представлявали метеоритите, както и слънчевата радиация, пропускана поради липсата на защитна атмосфера.

Колония на Луната

Земните вулканични тунели не достигат повече от 30 метра диаметър. Гравитационните доказателства обаче показват, че лунните ще са със сигурност в пъти по-големи. Направените оценки на плътността на скалата предполагат, че широчината им ще е три пъти по-голяма от височината им. Анализът показва, че стабилността до голяма степен ще зависи от широчината им.

В свой анализ, излязъл през 2015 година, от НАСА изчислиха още, че нова мисия до Луната ще струва едва 10 милиарда долара. Също така изграждането на база там също ще бъде на приемлива цена. Още повече че последните данни, получени от земния спътник, показват, че там могат да бъдат намерени ценни минерали и руди, които ще изплатят разходите по строежа на базата, както и големи залежи от замръзнала вода, които да направят живота възможен.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати