Слънчевата система порасна с нова планета-джудже до Нептун

Слънчева система

Малка планета с диаметър от около 700 километра е забелязана в орбитата около Нептун, съобщават екип астрономи пред Франс прес. Планетата се намира на 9.7 милиарда километра от Слънцето.

Учените са установили, че орбитата на планетата-джудже е елиптична и може да се отдалечи от звездата в нашата система до 19 милиарда километра. Екипът, който я открил, е Outer Solar Systems Origins Survey (OSSOS).

От Международния астрономически съюз дадоха временното име 2015RR245 на новооткритият космически обект.

Орбитата на Нептун се наблюдава от месец септември с няколко телескопа, намиращи се в Канада, Франция и Хавайските острови.

През февруари миналата година астрономът Джон Кавеларс сподели предположенията си, че около Нептун може да има планета-джудже, базирайки твърденията си на снимки, направени от телескоп в Канада.

Земата

С изучаването на малките небесни тела в периферията на Слънчевата система може да се научи повече за образуването на големите планети и за историята на цялата система.

Мисията Нови хоризонти показа, че има небесни обекти и извън познатите досега.

Смята се, че малко след образуването си Слънчевата система е изобилствала от планети-джуджета, но по-голямата част от тях са изчезнали след сблъсъци с по-големи небесни тела или са били изтласкани в резултат на гравитацията на газови гиганти като Юпитер.

Учените предполагат, че по този начин са мигрирали планетите Плутон и Ерида, но се вярва и че след техните орбити ще може да се видят и други джуджета, които са били изтласкани от по-големите планети в Слънчевата система.

Астрономите се надяват до 2020 година да направят пълна карта на системата, в която се разполага и нашата планета. За тази цел обаче ще са нужни по-мощни телескопи и камери с по-висока резолюция, които да отчитат движението и на най-далечните обекти.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати