Невероятно сближаване на планетите този месец

Космос

Небесният хоризонт ще е много красив за наблюдение през идващите дни, става ясно от кратко клипче на НАСА. От Земята необикновено близки ще изглеждат Луната, Сатурн, Венера и Марс.

Рано сутринта на 14 февруари от север-североизток може да наблюдаваме как Луната ще се плъзне плавно зад Сатурн. За да наблюдавате обаче приближаването на полумесеца, ще ви е необходим малък телескоп.

В следващите две утрини до естествения спътник на Земята ще се приближи и Меркурий. На хоризонта двете небесни тела ще изглеждат все едно се намират едно до друго. Гледката ще е перфектна за жителите на цялото северно полукълбо.

На 21 февруари планетата на любовта – Венера, ще привлече Марс. На небето двете планети, олицетворяващи мъжкото и женското, ще се намират точно една до друга само седмица след празника на любовта – Свети Валентин.

Реалното разстояние между Венера и Марс на 21 февруари ще се равнява на обиколката на Луната, което означава, че те ще съкратят дистанцията помежду си наполовина.

Подобно сближаване между двете планети е регистрирано за последно на 11 септември 2008 година. Този февруари Венета и Марс ще се приближат максимално в съзвездието Овен. Може да наблюдавате красивата гледка от запад и след залез.

Сближаване на планети

Понеже Венера е най-ярката планета от Слънчевата система на небосклона, приближаването ѝ до Марс ще може да се наблюдава с бинокъл, като гледайки от Земята, двете планети ще се намират на една линия.

С движението си Венера ще остане в Овен до средата на март, а Марс – до края на третия месец от годината. През март и Слънцето ще се намира в Овен, поставяйки началото на пролетното равноденствие.

Още от древността Венера и Марс са били наблюдавани, тъй като заедно с Меркурий, Юпитер и Сатурн били единствените небесни тела, които можели да се видят от Земята, без да е необходима специална техника за това.

Петте планети от Слънчевата система могат да се видят и с невъоръжена око, защото отразяват светлината от Слънцето, заради което изглеждат по-ярки от останалите звезди.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати