sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Учени откриха първичните гравитационни вълни

Учени откриха първичните гравитационни вълни

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60821
Земята

Американски астрофизици от обсерваторията BICEP2 направиха сензационно откритие - успяха да открият първичните гравитационни вълни, които са породили Големия взрив. Според вестник Guardian това откритие ще доведе до нова ера във физиката.

За първичните гравитационни вълни говори още Алберт Айнщайн в последната част от теорията си за относителността. От 1916 година до днес съществуваха само косвени доказателства за съществуването на тези вълни.

„Откриването на този сигнал беше една от важните задачи в съвременната космология. Вложихме много усилия, за да достигнем тази точка. Южният полюс е онази точка на Земята, където можем директно да погледнем към Космоса и при това да останем на повърхността на планетата. Тук почти няма водни пари и прах, което създава идеалните условия за наблюдение на слабото микровълново „ехо от Големия взрив.“ – заяви Джон Ковач от Харвард-Смитсъниънския център в Кеймбридж.

Ковач и неговите колеги потвърдиха тезата, че Вселената се разширява с ускорение, след като изучили данните, събрани от двуметровия телескоп на Южния полюс на Земята.

Космос

Откривателите споделят, че сигналът от първичните гравитационни вълни трябва да бъде потвърден, а дотогава очакват много хора от научните среди да подходят скептично към откритието им.

Очаква се потвърждението да дойде най-рано през август, след като бъде направен експеримент на сателита Planck на Европейската космическа агенция, който също търси доказателство за съществуването на първичните гравитационни вълни.

Ако откритието на американските астрофизици се потвърди, ще се разбере с подробности точно какво се е случило след Големия взрив.

Астрологична база

Специалистите се надяват и първичните гравитационни вълни да им помогнат да открият връзката между квантовата механика и относителността.

Сигналът на първичните гравитационни вълни е засечен от астрофизиците с телескоп, разположен на Южния полюс, и е първото научно доказателство за изумителния процес на Големия взрив.

През следващите три години учените от BICEP2 ще продължават да следят за нови данни от първичните гравитационни вълни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати