Руски учени: Няма нов минусов температурен рекорд!

Ледове

Руски учени се противопоставиха на последния минусов температурен рекорд, който беше измерен неотдавна на Антарктида. Според термометъра на Ледения континент е показвал минус 91.2 градуса.

Специалистите, които имат база на Антарктида, твърдят, че измерената температура не е била на въздуха, а на тънкия повърхностен слой.

Според Александър Данилов, който е заместник-директор по научните въпроси на Арктическия и Антарктическия НИИ /ААНИИ/ към Росхидромет, температурата не е измерена по стандартите на Световната метеорологична организация и затова не може да става въпрос за нов температурен рекорд.

Официално признатият за световен рекорд за най-ниска температура на Земята си остават, регистрираните през 1983 г., минус 89.2 градуса, измерени от руската станция „Восток“.

Освен спора около новата измерена температура, Франс прес съобщи и че според данните на Европейската космическа агенция (ЕКА) ледената покривка в западната част на Антарктида се топи с по-бързи темпове в сравнение с данните от наблюденията до 2010 г.

Антарктида

Резултатите са показали, че в този район се губят 150 кубични километра лед годишно, което е много повече в сравнение с данните от предишни изследвания.

Тези показатели са изведени след 3 годишни наблюдения на Ледени континент чрез спътника "Криосат".

Топенето в западната част на Антарктида е довело до покачване на световното ниво на моретата с 15% в сравнение с периода 2008 г.–2010 г.

Координаторът на изследването Андрю Шепърд от университета на Лийдс смята, че голямата разлика при топенето на леда може да се дължи, както на ускореното му топене, така и на по-прецизните измервания, извършени от спътника "Криосат" през последните години.

Чрез този спътник учените следят крайбрежните райони с голяма надморска височина.

Топенето на ледената покривка в Антарктида и Гренландия се следи от учените заради влиянието му върху морското ниво.

Обобщените резултати от изследването бяха представени на конференция на Американския геофизически съюз в Сан Франциско.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати