Куп падащи звезди ще се сипят тези дни
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Куп падащи звезди ще се сипят тези дни

Куп падащи звезди ще се сипят тези дни

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60870
Падащи звезди
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

В края на октомври и началото на ноември ще станем свидетели на движението на Орионидите - метеорен поток, образуван от опашката на Халеева комета.

Пикът на метеоритните валежи ще бъде на 21 октомври, когато броят на метеоритите може да достигне до 20 метеора на всеки час.

Орионидите светят в бяло и често са с опашка. По тази си характеристика много си приличат с Персеидите, но те няма да бъдат толкова многобройни.

Звезден Дъжд

Орионидите ще влязат в земната атмосфера със скорост над 60 км/сек. Наблюдението им ще бъде малко трудно, защото появата на тези падащи звезди съвпада с пълнолунието.

Метеоритния дъжд ще може да се наблюдава от полунощ до разсъмване. Специалистите съветват да ги наблюдавате с невъоръжено око, тъй като биноклите и телескопите ще са безполезни, защото ограничават полезрението с няколко градуса.

Орионидите носят името на съзвездието Орион, където се намира техният радиант. Падането на тези метеори ще започне от лявата страна на съзвездието и гледайки от Земята тази област, хората фактически ще гледат точно срещу Халеевата комета.

Небе

Съзвездието Орион е най-известното екваториало съзвездие.

То е видимо за по-голямата част от Земята. Звездите, които образуват Орион, са наблюдавани от множество древни цивилизации, като са били организирани в различни форми.

Орионидите са остатъци от Халеевата комета. Тя е най-известната сред периодичните комети и се появява на всеки 75.32 години.

Първото свидетелство за Халеевата комета датира от 240 г. пр. Хр. Оттогава до сега са отбелязани 30 появи на знаменитата комета.

Тя е наречена на Едмънт Халей, който е открил закономерността при появата ѝ. Последното преминаване на Халеевата комета в близост до Земята е било през 1986 г.

Сега тя се движи по външните граници на Слънчевата система и следващото ѝ преминаване около орбитата на нашата планета се очаква през 2061 г.

Всяка година Земята преминава в покрайнините на кометния поток и затова може да се наблюдава лека активност на звездния дъжд.В миналото орбитите на планетата ни и кометата са били по-близки една до друга, но постепенно са се отдалечили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 6
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
rosica
rosica
23.10.2013 17:38
Нямаше нищоо
0
0