Подземен звезден небосвод

Вайтамо

Нова Зеландия е известна като страна на чудесата. Тя съчетава в себе си изумителни пейзажи и космополитни градове с малки маорски селища в една изключително положителна хармония.

Природните дадености на страната я правят изключително примамлива за търсачите на силни усещания. Възможностите са много – каране на сърф, офроуд преход из скалиста местност или едни от най-необичайните преживявания с парапланер и делтапланер. Едно наистина специално място обаче са пещерите Уайтомо. Те се намират на около 200км. от Оукланд.

Пещерният комплекс съдържа три основни образувания - Уайтомо, Руакури и Арануи. Те съдържат в себе си уникални сталактити и сталагмити, които обаче не са толкова впечатляващи, поради масовата си разпространеност. Пещерите са по-известни с това, че се обитават от специален вид „светещи червеи”. Те всъщност не са червеи, а насекоми - ларви на комара Arachnocampa luminosa, който се среща единствено в тази част на света.

Те изграждат тънки нишки, дълги 30-40 см, досущ като паяците, и се придвижват по тях. Единственото място, на което могат да оцелеят, са местата, където няма вятър, а именно – пещери и гъсти гори.

Но внимавайте – изплашите ли ги, волно или не, те ще изгаснат и ще се озовете сред непрогледен мрак. Само след минутка обаче звездното небе отново ще засияе над главите ви със своята мека и омайна светлина. Хиляди от тези дребни насекоми светят в тъмнината и създават усещането за звездно небе. То обаче изглежда някак неземно и вълшебно.

Най-забележителна от трите пещери е Уайтомо. Именно там, навлизайки с лодка в недрата на земята, всеки бива удивен от сиянието на милиардите светещи червеи, които покриват свода над преминаващите. Отражението в огледалната повърхност на водата под лодката пък създава невероятно впечатление за разходка в огледален неонов свят.

Уайтамо

Следващата пещера е Руакури. Преведено от маорски, това означава „бърлогата на кучето”. Според легендата местен ловец бил нападнат от група диви кучета точно пред входа на пещерата. За да се влезе в нея се използва уникално съоръжение - спираловидна рампа с приказно осветление.

Третата пещера - Арануи, е пропита с мистика за местните маори. Въпреки че е най-малка, тя предлага най-голямо и впечатляващо разнообразие от монументи на своето величие под формата на сталагмити и сталактити.

Рейтинг

5 5
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати