sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Двете луни на Земята

Двете луни на Земята

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k967
Луна

В миналото Земята е имала не една, а цели две луни, които след време са се слели в една. Това смятат учени, публикували статия по въпроса в престижното научно списание „Нейчър“ (Nature).

Това напълно опровергава досегашнето твърдение, че Земята е имала винаги само един естествен спътник – Луната. Според изследователи пред 4.6 милиарда години Земята е имала два спътника – две Луни.

Според съвременната теория Луната се е образувала, когато Земята се е сблъскала с планетата Тея, която е била с размера на Марс.

Тази планета е откъртила солидно парче от земната кора, предимно от скални породи. Откъртеното парче е останало в орбитата на Земята и се е превърнало в Луната. Това твърдение има някои недостатъци, един от които е неравномерният строеж на Луната.

Две луни на Земята

Страната, която е обърната към Земята има сравнително равен релеф с изключение на кратерите. Тази страна е с доста тънка кора. Обратната страна на Луната е покрита с планини и долини. Обратната страна на Луната е с дебела кора.

Хипотезата за втората Луна позволява да се реши въпросът със странния релеф. Според тази хипотеза при сблъсъка са се образували две луни, а след това са се слели една с друга. Те са се слели благодарение на сливане, преминало с относително невисока скорост - по-малко от два и половина километра в секунда.

При това сливане се е получило разминаването в релефа. Едната Луна е била изцяло създадена с планини и долини, а другата - със сравнително равен релеф, пресичан тук-таме от кратери.

При сливането на двете Луни се е образувала една, която е с две абсолютно различни страни. Най-вероятно по-малката от двете Луни, постепенно се е притегляла от по-голямата и с времето те са се слели в едно.

Две сонди ще изследват двете страни на Луната, за да се докаже със сигурност произхода на съвременния спътник на Земята, който свети в нощното небе. Изследователите ще се опитат да проучат Луната до ядрото й. Това ще позволи създаването на нови научни теории и хипотези за двете Луни на планетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
20.03.2015 00:07
Измислици, Луната е със студено ядро, гравитация нищожна, по линиите набраздени в долния полюс можвм да съдим че някога може би се е въртяла около оста си, но и втова има доза съмнение, възможно е да са създадени изкуствено.
0
0
COOL
COOL
28.11.2014 15:24
а бе незнам кво мрънкате хората са го пуснали а вие ама така ама иначе просто имайте малко доверие
1
0
Космонавт
Космонавт
05.10.2014 11:14
Пълни глупости! Земята се е образувала преди 4,5 милиарда години.
0
0
.,.,.
.,.,.
08.06.2014 17:20
логика луната е по - стара от земята
0
0
Гого
Гого
24.03.2014 00:14
А къде е отишла Тея след сблъсъка ? "Учените" измислили тая хипотеза за малоумни ли ни мислят ? НИКОЙ още не е дал правдоподобна хипотеза как се е образувала луната.
2
0
йоли
йоли
07.01.2014 15:38
това е много хубаво да знаем какво се е случвало на ЗЕМЯТА преди нас
2
1