sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво символизира октагонът

Какво символизира октагонът

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Какво символизира октагонът
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Най-общо символиката на октагона означава - възстановяване, обновяване, прераждане, преход. Графично се представя с цифрата 8, което е междинен символ на преминаването на квадрата в кръг. Фигурата се получава като се кръстосат два квадрата, а това е зоната, наречена равнина на съществуване.

Октагонът още символизира осем врати, позволяващи да се премине от едно състояние на съзнанието в друго. В индуизма октагонът изобразява осемте части на деня. В храмовата архитектура осмоъгълникът е символ на възраждане към вечния живот.

Тази многоъгълна форма, приближаваща квадрата до кръга, е залегнала в оформянето на полускъпоценни и скъпоценни камъни в бижутерията. Често срещан елемент е и в строежа на архитектурни съоръжения.

Базиран на осмоъгълника например е куполът като архитектурен елемент. Той е замислен да направи преход от квадратната стая към кръгъл покрив. Сградите, базирани на осмоъгълника, са свързани с идеята за духовното възраждане, като фигурата с осем страни е свързана с идеята за посредника между квадрат и кръг.

Осмоъгълната основа на купола изобразява преход от квадрата - земното съществуване към кръга - небето, вечността. Геометричният израз на това число – октаедър се счита за съчетание между устойчивост, постоянство и стабилност.

Осмоъгълникът е началото на трансформацията или превръщането на квадрата в кръг и обратното. Много психолози смятат, че квадратът съответства на малките съставни числа и множителят символизира разединеното състояние на човека, недостигането на вътрешно единство и съвършенство. А кръгът може да се съотнесе с това крайно състояние, наречено единство.

Октагонът и осмолъчната звезда представляват връх на това какво може да постигне човек, стремящ се да се издигне над земния свят - квадрат към божествения свят - кръг.

Октагонът разделя областите квадрат и кръг и символизира границата, след която започва невидимия за нас божествен свят.

Четири са посоките на света, плюс още четири, които са междинни, образуващи осмоъгълник, който в различните култури се нарича "осем ветрове" , послужили като фигуративен израз за универсалност.

Осем са и ветровете – 4 основни и 4 междинни - югоизточен, югозападен, североизточен, северозападен. Това е Розата на ветровете. В различните традиции, тя е фигуративен символ на универсалността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати