Какъв тип е интелектът ви?
What is your Intellect Type?
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какъв тип е интелектът ви?

Какъв тип е интелектът ви?

Нина НордНина Норд
Джедай
788546
Какъв тип е интелектът ви?
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Хората имат различни интелектуални способности, които включват езици, музика, пространствено ориентиране и други – типовете интелект са общо девет на брой.

Лингвистичният интелект отразява способността за четене, писане, разказване на истории и изучаване на чужди езици, граматика и синтаксис. За да подобрите тези свои способности, трябва постоянно да учите нови езици.

Логико-математическият интелект е свойствен на хората, които работят като програмисти. Тези хора се чувстват като риба във вода, когато става въпрос за цифри, логика и разсъждения. За подобряването на логическите си способности решавайте по-често логически задачи и изучавайте компютърни програми.

Музикалният интелект е характерен за хора, които са възприемчиви към звуци, тоналности, ритъм, музикални клавиши и структура на песента. За да развиете музикалните си способности, слушайте различни типове музика, пейте с радиото и често спазвайте тишина, за да чуете звуците около вас.

Какъв тип е интелектът ви?

Хората с развит пространствен интелект лесно си представят и разбират визуално-пространствения свят. Те имат добре развито чувство на посока, координация на ръце и очи и визуална памет.

Някои могат лесно да си представят как би изглеждала дадена мебел в стаята им, без да правят изчисления с метър в ръка, или да си купят шал, който ще отива на блузата им, която е вкъщи.

За да засилите пространствения си интелект, седнете на задната седалка на колата и посочвайте накъде да кара шофьорът, разгадавайте лабиринти и ребуси, редете пъзели и сглобявайте конструктори. Правете пластилинови фигурки.

Телесно кинестетичен интелект имат хора с добре развита моторика. Това са спортисти, строители, актьори, хирурзи. Йогата е един прекрасен начин да подобрите тези си способности, а освен това колелото, танците и всички видове спорт.

Междуличностният интелект е характерен за хора, които могат добре да организират други хора, да разбират настроението и мотивацията на други хора. Те могат ефективно да общуват с други хора и да ги ръководят.

За да развиете междуличностния интелект, практикувайте активното слушане, т.е. повтаряйте това, което мислите и това, което чувате, когато гледате телевизия. Изучавайте различните типове личности.

Вътреличностен интелект – той се изразява в способността да осъзнавате емоциите си, целите и мотивите си. Тази способност се използва от писателите, философите и психолозите. За да подобрите тези си способности, водете дневник, медитирайте и си правете психологически тестове.

Натуралистичният интелект е характерен за хора, които са възприемчиви към природата и могат лесно да разпознават и класифицират различни видове растения и животни. За да развиете този тип интелект, прекарвайте повече време на чист въздух. Садете растения, помагайте на животни, разхождайте се в парка.

Екзистенциалният интелект обхваща всички функции на мозъка. Хората с такива способности изследват въпросите за живота и смъртта и за това, което се намира извън границата на субективната гледна точка.

Молитвите и медитацията увеличават връзките между всички зони на мозъка и намаляват кръвотока към теменната част на мозъка, която дава субективно усещане за време и пространство. Можете да развиете тези способности, като разговаряте много с хора и изследвате различни въпроси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Изпрати
Виктор
Виктор
08.05.2013 19:05
Всеки човек е уникален според мен,някои са по-добри в дадена област пък други не.
Пример Айнщайн го наричат гений,но едва ли е бил добър спортист,както и обратното.
5
0
angel4e
angel4e
15.03.2013 22:18
развит пространствен интелект
0
0
Be o.OK XD
Be o.OK XD
23.07.2012 15:07
Аз съм с два. Най-вече с Телесно кинестетичен интелект и по-малко, но пак доста от него е Логико-математическия.
0
0
Андалусия
Андалусия
04.02.2012 18:25
От всичко по малко имам аз. Не мисля,че човек има само един. Поне два трябва да бъдат.
0
0
все едно
все едно
11.12.2011 13:28
Екс ти си всичко,ма скромна пък точно...
5
0
powersense
powersense
01.11.2011 17:59
Екс, ако случайно се върнеш на тази статия намери ме в скайп fullpower8, ще кажа само сигурно ти е омръзнало да общуваш с хора, които никога няма да достигнат и частица на твоето развитие.
0
0
Екс
Екс
04.10.2011 07:25
Ако искате вярвайте, притежавам всички типове интелекти. Говоря много езици като един от тях научих от разговорник за туристи, после го учих в университета. И съм спортистка и съм философ и съм човек на изкуството. Рисувам добре, пея фантастично, танцувам изящно, рецитирам отлично, имам омайващо дар слово, заговоря ли-всички млъкват. Добре преподавам и се разбирам с малки деца. Преподавам религия в неделно училище на чужд език. Външният ми вид е идеален, изглеждам с много години по-млада от реалните ми години. Казват, че съм красавица и въпреки това съм скромна, защото не съм по-голяма от Господ!
6
2
Terran
Terran
26.09.2011 23:02
По-скоро пространствен интелект.
1
0