sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Дънов: Йогата не е подходяща за европейците

Дънов: Йогата не е подходяща за европейците

Дънов

Тялото на европейците не е създадено и пригодено за практикуването на йога. Думите са на създателя на Бялото братство Петър Дънов, който е предупреждавал своите последователи да избягват древноиндийската система от упражнения, защото тя е в противоречие с религията по нашите земи.

Още преди близо столетие Беинса Дуно е предупредил своите последователи, че йогиските упражнения са свързани с големи рискове за здравето на европейците.

В началото на 20-и век древноиндийското учение вече е позната на мнозина българи, запознати с източните религии, които упражняват някои от техниките на йога.

Тогава някои от тях се обръщат към Учителя, за да разберат неговото мнение за дихателните упражнения и цялостната система на йога практиките.

Той отговаря: Сега, когато говоря за дълбокото дишане, нямам намерение да препоръчвам специалните упражнения за дишане на индусите. Те имат специални упражнения за дишане, които са неприложими за европейците. Ако европейците ги приложат, ще се натъкнат на големи противоречия.

Йога

Според Сънов йога практиките са създадени в най-дълбока древност, предназначени са за друг начин на мислене на човечеството и за възприемане на света, които съществено се различават от християнството.

И докато Христос в ролята на спасител донася религия на любовта, взаимопомощта и прошката, то йога практиките донякъде провопядват вглъбяване и затваряне за външния свят.

В отговор на непривичните за европейците древноиндийски упражнения Дънов създава паневритмията – система от упражнения, която е в унисон с нравствените ценности на християните.

Някои от последователите на Учителя се вслушали в думите му, но някои продължили да практикуват йога и резултатът не закъснял – у вторите се проявил някакъв физиологичен или психически проблем.

Тогава Дънов им припомнил съвета, който им дал, още когато го попитали какво мисли за йогата – да не я практикуват, защото тялото им не е пригодено за нея.

Той ги сгълчал, че слушат нещо, което преди хиляди години е казано на друго човечество, но не чуват това, което той им е казал преди дни.

Паневритмия

Бащата на Бялото братство в никакъв случай не е бил против физическите упражнения като цяло. Той обаче е залагал на различни видове упражнения, в което е и основната разлика между неговия метод за физическо, духовно и умствено развитие на човека и йогата.

По време на всяка от своите лекции той е давал поне по едно упражнение, съобразено с темата, която е преподавал, но и с периода, в който се е намирало човечеството.

Упражненията, които е давал, са били разделени на такива за физическо укрепване, за духовно укрепване, упражнения за развитие на мисълта и закалавяне на волята. Общото между всички тях е, че са специално съобразени с физическото тяло на българина.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Зи
Зи
03.11.2015 21:17
Забавни изказвания на Петър Дънов.. Няма да питам дали има физическо доказателство за това "Беинса Дуно е предупредил своите последователи, че йогиските упражнения са свързани с големи рискове за здравето на европейците."
Обаче съм съгласен с казаното от някои вече, че текста е манипулативен. Тези неща възможни ли са "вглъбяване и затваряне за външния свят." ако искаш да постигнеш баланс? Само ако човек си е вглъбил че йогата търси само вътрешен баланс..
Аз търся и ме интересуват всякакви техники и методи (без там окулто-сатанински промивки). За мен за да си малко по-близо до свръх-азът, трябва да се бориш и да се опитваш да преодолеееш собствените си ограничения. Пък тук Петър Дънов, говорейки за минало и род, тангризъм? Били сме езичници, а християнството е модерна религия. Борис ни е покръстил стратегически, защото "тенденцията" тогава е била покръстване и избиване на езичници...
Ние пак сме православни християни, католиците са направо..... ужас...
И във всяка една религия можеш да откриеш освен много безсмислени глупости, така и истини, в зависимост от това как ги тълкуваш за себе си.
И Да се върнем на Петър Дънов и казаното от него... Много само-ограничил се човек за мен. Но той си има някаква цел в тази "проповед". Само дано не е материална, а наистина духовна..
2
1
Slavina
Slavina
01.09.2015 00:31
Прав е и то много.Просто трябва да вникнете в думите му и да се поровите.Всяко движение в йога е поклон към божество и отказване от вярата ни.Мога да ви представя много материяли,които го доказват.Опасността се крие в напредналите нива при медитацията.Пазете се!
0
2
ОМ
ОМ
21.07.2015 13:56
я,виж ти?!

Тази статия е тенденциозна и най-малкото манипулативна! Няма да влизам в подробности , те просто са излишни,защото йога е изкуство ,хармония и красота! Свободен дух съм и при никакви обстоятелства няма да позволя намеса в личното ми пространсво!Намасте!
4
2
alex
alex
21.07.2015 11:40
gluposti!sharlatanina danov
5
2
Chaos
Chaos
21.07.2015 10:56
Тази статия е тотално подвеждаща! Златната среда съществува, просто балансът трябва да бъде открит!Йога също лансира прошката и любовта (просто не фанатично), обръщането към себе си не е на всяка цена преобразуване на личността към интровертност! А е просто необходимост от временно уединение с цел избистряне на съзнанието, което дори психологията е потвърдила като полезно! т.е правилно изградена представа и комбинация не би навредила на никого.
4
1