sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Защо маите са строили лабиринти под земята?

Защо маите са строили лабиринти под земята?

Защо маите са строили лабиринти под земята?

Неизвестна досега система от лабиринти с каменни пирамиди и малки храмове бе открита на полуостров Юкатан от мексикански археолози. Експертите подозират, че племената на маите са били строители не само на уникални надземни, но и на подземни съоръжения, много от които все още не са открити.

"Разкрихме подземни тунели и лабиринти, част от които са прокопани дори под водата", казва ръководителят на археологическите разкопки Гилермо де Анда, цитиран от руската преса.

Лабиринтите са доста дълги, съединяват 14 пещери, някои от които са подводни. Учените казват, че съгласно поверията на маите духовете на мъртвите хора са били придружавани в подземни тунели от кучета, които са помагали на починалия да премине през множество тестове и чак след това душата намирала задгробен покой.

Според Уилям Сатурано, експерт по културата на маите в Бостънския университет, древните обитатели по тези места са вярвали в реалността с много пластове. Това са портали между живота и смъртта, където бихте могли да загубите живите и да намерите мъртвите, и те са имали важно обществено и религиозно значение за маите", казва Сатурано.

Защо маите са строили лабиринти под земята?

В една част от системата от лабиринти, учените са открили 90-метрова пътека, която завършва с постройка от колони и водоем. Лабиринтът преминава под територията на няколко държави: южно Мексико, Гватемала и северен Белиз.

Според археолозите, голяма част от лабиринтите са построени в периода 250-900 преди нашата ера. В момента мексикански археолози проучват храмове и пирамиди в лабиринтите в близост до град Мерида, столицата на Юкатан. Гилермо де Анда, чийто екип в следващите 6 месеца ще изследва находката, там вече са открити керамика и човешки останки.

Археолозите предполагат, че храмовете над повърхността на земята и пещерите под тях са били строени по едно и също време. Надземните сгради са били предназначени за живите, и подземните - за мъртвите. Други специалисти обаче смятат, че първоначално са били построени само храмовете. А лабиринтите под земята - когато се е разпространил митът за задгробния живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Тангра
Тангра
21.04.2013 14:46
Защо авторът смята , че Маите са строили тези пирамиди, лабиринти, укрепления със перфектно пасващи камъни от по 50 тона. Най - вероятно че те не са ги построили , а като се има в предвид, че лабиринтите се стесняват и накарая нищо не може да мине по тях , освен змия или пък за правени не за хора , а за движение на нематериални енергии.
2
1