Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Шестте най-необясними научни загадки

Шестте най-необясними научни загадки

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
падащи метеори

Шест са най-необяснимите научни загадки, над които мъдруват учени от цял свят, но така и не стигат до разумно обяснение. На първо място сред тях е ефектът на плацебо.

Известен факт е, че ако човек взима определено лекарство, когато е болен, здравето му се подобрява. Но ако вместо с лекарство лечението продължи с някакъв сироп, то човекът ще е убеден, че оздравява и наистина ще оздравее.

Основната хипотеза за обяснението на този феномен е че мозъкът по някакъв начин може да повлияе върху здравословното състояние на организма.

Този феномен се наблюдава при мишките и маймуните, така че плацебото не е измислица на хората.

Животът на Марс е втората научна загадка, която все още си остава без обяснение.

Търсенето на живот на Червената планета стартира още през седемдесетте години на миналия век. Резултатите се оказали противоречиви – от една страна в атмосферата на Марс е открит метан.

сателит

Той е бил с биогенен произход, но на цялата планета не е открита и една органична молекула. От друга страна обаче е ясно, че преди време на Червената планета е имало влага и явно е имало и живот.

На трето място в неразкритите загадки е тъмната материя. Всички галактики във Вселената ни се въртят с голяма скорост около един и същи център. Но когато учените изчислили общата маса на галактиките, се оказало, че те са прекалено леки.

Би трябвало цялата тази въртележка отдавна да се е счупила, но това не се случва. Затова учените стигнали до хипотезата, че във Вселената има тъмна материя, която е невидима.

Според учените тя е 90 процента от масата на цялата Вселена. Това означава, че светът, който ни заобикаля, е само една десета част от Вселената. На четвърто място е аномалията на американските апарати Pioneer 10 и Pioneer 11.

Шестте най-необясними научни загадки

Те били изстреляни през 1972 г. и през 1983 г. Досега би трябвало отдавна да са извън пределите на Слънчевата система, но и двата по неизвестни причини са променили траекторията си.

Като че ли невидима сила не ги пуска да излязат от Слънчевата система. Двата апарата са изстреляни с разлика от 11 години, но се държат по един и същи начин и следват една и съща траектория.

На пето място е десетата планета от Слънчевата система. Зад планетата Плутон съществува загадъчният астероид Седна – един от най-големите в Слънчевата система. Той е по-червен дори от Марс.

Седна прави пълен кръг около Слънцето за десет хиляди години. Смята се, че от кръговата орбита го е извадило притеглянето на едър обект. Това най-вероятно е загадъчната планета Нибиру, смятана за десетата от Слънчевата система.

На последно място е радиосигналът от съзвездието Стрелец, получен през седемдесетте години на миналия век. Тогава в САЩ насочвали радиотелескоп към различни участъци на небето.

Той се опитвал да засече извънземен сигнал. На 15 август 1977 г. по време на дежурството на астронома Джери Екмън бил фиксиран сигнал, който продължил 37 секунди. Този феномен получил името „Wоw! ”

Това била думата, която изписал до диаграмата с червено мастило потресеният Екмън. Сигналът бил с честота 1420 мегахерца. Нито един земен предавател не работи в този диапазон.

Сигналът идвал от съзвездието Стрелец, където най-близката звезда е разположена на разстояние 220 светлинни години от Земята. Досега не е ясно дали сигналът е от извънземни. Учени години наред изследвали този участък, но напразно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
513
47
38
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
ааааа
ааааа
19.03.2014 21:26
това доказва че поне една от горе посочените загадки не е истина..
3
1
ааааа
ааааа
19.03.2014 21:30
хехе големи хитруши са в този сайт поставям адреса на сайта на НАСА за ПИОНЕР 10 и 11 но не излиза
2
1
ааааа
ааааа
19.03.2014 21:27
ааааа
2
0
Ттт
Ттт
31.12.2013 14:18
Много язвителни и гадни коментари!Материалисти гадняри, които вярват само и единствено в лайното си понеже може да се види, да се пипне и освен това може и да се помирише!
17
31
Стефан Неделчев
Стефан Неделчев
20.07.2013 21:04
Има неточности най-вече в данните свързани с астрономията, но става като за общата публика
3
3
.
.
19.07.2013 23:56
Елементарно, първо се дава лекарството след това плацебото... Четете малко, "начетени" г-не/жо
4
12
Ladywinter
Ladywinter
12.07.2013 16:29
Хайде пак безумна статия! И как точно мишките и маймуните разбраха какво точно им се дава- лекарство ли, плацебо ли или букови шушулки, за да се направи извода , че и при тях действа плацебо ефектът!? Много ме забавлявате с тези безумици ,които пишете!
23
6
Мишо Марковски
Мишо Марковски
24.01.2012 10:38
Това показва, че земната наука е още в пелени. Много ще трябва да ни помагат тези, които са ни създали! Благодаря Ви за хубавите статии.
16
1