Нощните птици са потенциални затворници
Night Owls are Potential Convicts
sanovnik.bg»Статии»Сънища»Нощните птици са потенциални затворници

Нощните птици са потенциални затворници

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1k
Инсомния

Хората, които си лягат късно и обичат да спят до обяд, проявяват по-често антисоциални черти като нарцисизъм и психопатия, показва последното изследване на учените от Университета в Сидни.

Според проучването, публикувано в списание Personality and Individual Differences, нощните птици са с инстинкти на социални хищници и потенциални кандидати за затвора.

Ръководителят на проучването доктор Питър Джонсън и неговият екип са открили също, че хората, които са будни до малките часове на нощта, са по-склонни да манипулират другите и да бъдат лукави докрай, за да постигнат целите си.

Точно като хищниците в природата, които ловуват нощем, и хората, които са по-активни през нощта, проявяват по-тъмни страни на характера, казва доктор Джонасън.

Тъй като пикът на престъпленията е през нощта, научният екип е убеден, че има връзка между тъмните страни от характера на хората и тъмнината навън. При ранобудните, от друга страна, е установено точно обратното.

Нощна птица

Времето на лягане разделя хората на два основни типа – сови, или нощни птици, и чучулиги, или ранобудни. Проучванията до момента са установили, че чучулигите са по-съвестни, надеждни и емоционално стабилни, докато совите са по-креативни, емоционални и антисоциални.

Изследванията по този въпрос са показали, че хората, които заспиват през малките часове на нощта, имат по-голяма гъвкавост на ума, но в същото време връзките им със семейството и приятелите са по-нестабилни.

Совите са по-интровертни, а чучулигите са екстроверти, които обичат да прекарват времето си с най-близките хора.

Експериментите са показали още, че за сериозни задачи може да се доверите предимно на чучулигите, тъй като чувството им за отговорност е много по-силно от това на совите, които са с по-егоистична природа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest