Символика и значение на сивия цвят
Symbolism and Meaning of the Color Grey
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Символика и значение на сивия цвят

Символика и значение на сивия цвят

Сиво
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Съществува цяла наука за влиянието, което оказват цветовете върху физическата и психическата природа на човека. От столетия се знае, че те могат да променят в една или друга посока нашите възприятия и вътрешно състояние. Багрите дори са способни да лекуват от заболявания.

Освен това носят определено значение. Цветовете са и особени символи, действащи като психологически катализатори и използвани в редица модели за въздействие.

Така например сивият цвят е харесван от работохолиците и се избягва от хората, които обичат да си почиват повече. Той е неутрален и това му качество помага да бъде в перфектна хармония с всички останали цветове.

Сивият цвят има индустриален аспект. Той е най-популярният елемент в цветовата гама на офисите. Свързва се с високите технологии и индустриализацията. Масово се прилага от началото на двадесети век.

Този цвят има и друга страна. Неговата неутралност се свързва и с липсата на емоция. Характерен е за хората, които не обичат да се впускат директно в събитията, а предпочитат да контролират нещата отстрани, без да се излагат на понякога опасните емоционални въздействия на останалите. Оттук идва и терминът сив кардинал или човек, движещ ситуацията от дълбоките сенки.

Цвят Сиво

Сериозен, умерен, безчувствен, студен и тих – този цвят е лесен за възприемане. Успокоява и потиска всичко витално. Предполага анализиране и атмосфера, лишена от емоции. Често изобразява мъгла, скука и мръсотията на големите градове. Силният пол харесва повече сивото за разлика от дамите. Това е свързано с възприетия стереотип, че един мъж трябва на всяка цена да не показва чувствата си.

Сред положителните свойства на цвета е неговата психологическа неутралност, която позволява понякога съзнанието за кратко да се отдръпне от ежедневните страсти, да си почине и да разсъждава трезво. Отрицателна черта на сивото е това, че то пробужда недоверие, причинява депресии и дори летаргия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest