Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Факти за Мохамед Али, които може би не знаете

Факти за Мохамед Али, които може би не знаете

Мохамед Али

До момента 2016-та година се очертава като най-лошата за света на шоубизнеса. От началото ѝ се разделихме с Дейвид Боуи, Алан Рикман, Принс, а съвсем наскоро ни напусна още една легендарна личност – Мохамед Али.

Велик боксьор, обществена личност, активист за правата на човека, роденият като Касиус Клей си отиде миналата седмица, след продължително боледуване от Паркинсон. В очите на почти всички Али е най-великият боксьор на всички времена.

Ето и няколко факта от забележителния му живот, които може и да не знаете.

Рожденото си име – Касиус Клей, Али получава в чест на бял фермер от XIX век, който освободил, образовал и дал препитание на 40 роби, които наследил от баща си.

Мохамед Али е един от най-известните афроамериканци в историята. Той обаче има и ирландски корени. Неговият прадядо е бил ирландец на име Абе Грейди, който емигрирал в САЩ и се установил в Кентъки през 1860. Тогава дядото се оженил за освободена робиня. Останалото е история.

Али се захваща с бокса случайно. Когато е 12-годишен хлапак, по-големи деца го набиват и му открадват колелото. Той съобщава за случая в полицията. Полицаят, който прима жалбата, е и треньор по бокс в местното читалище. Служителят кани момчето да се запише. Шест седмици по-късно Али печели първата си аматьорска среща.

След като Али побеждава Сони Листън през 1964 г. и взима титлата в свръхтежка категория, новият шампион публично потвърждава съобщенията, че е приел исляма. Вдъхновен от Малкълм X, Али първоначално сменя името си на Касиус X.

Мохамед Али отказва да се присъедини към американската армия и да участва във Виетнамската война. Отказът му е придружен с думите, с които той сащисва западната преса: Нито един виетнамец не ме е наричал негър.

Заради отказа му да вземе участие във войната, на Мохамед Али му е забранено да пристъпва в продължение на три години до ринга, а всичките му титли са отнети. Боксьорът бил заплашен да влезе за пет години в затвора.

Докато траела 43-месечната забрана да участва в боксови мачове, Мохамед Али напълно загърбва спорта и отива на...Бродуей. Спортистът получава главна роля в постановката Бъки Уайт. За съжаление, представлението е свалено само след четири седмици. Въпреки това критиката и публиката харесват Али.

Мигът, когато на 19 юли 1996 година Мохамед Али с треперещи от Паркинсон ръце вдига Олимпийския флаг в Атланта, е признат за най-емоционалния момент в историята на съвременния спорт.

На 27 ноември 1990 г. Мохамед Али се среща със Саддам Хюсеин в Багдад, за да преговаря за освобождаването на пленени американски войници. След месец хората се завръщат в Америка, придружени от аплодирания в цял свят боксьор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest