Факти за Мохамед Али, които може би не знаете
Facts about Muhammad Ali you May Not Know
Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Факти за Мохамед Али, които може би не знаете

Факти за Мохамед Али, които може би не знаете

Мохамед Али

До момента 2016-та година се очертава като най-лошата за света на шоубизнеса. От началото ѝ се разделихме с Дейвид Боуи, Алан Рикман, Принс, а съвсем наскоро ни напусна още една легендарна личност – Мохамед Али.

Велик боксьор, обществена личност, активист за правата на човека, роденият като Касиус Клей си отиде миналата седмица, след продължително боледуване от Паркинсон. В очите на почти всички Али е най-великият боксьор на всички времена.

Ето и няколко факта от забележителния му живот, които може и да не знаете.

Рожденото си име – Касиус Клей, Али получава в чест на бял фермер от XIX век, който освободил, образовал и дал препитание на 40 роби, които наследил от баща си.

Мохамед Али е един от най-известните афроамериканци в историята. Той обаче има и ирландски корени. Неговият прадядо е бил ирландец на име Абе Грейди, който емигрирал в САЩ и се установил в Кентъки през 1860. Тогава дядото се оженил за освободена робиня. Останалото е история.

Али се захваща с бокса случайно. Когато е 12-годишен хлапак, по-големи деца го набиват и му открадват колелото. Той съобщава за случая в полицията. Полицаят, който прима жалбата, е и треньор по бокс в местното читалище. Служителят кани момчето да се запише. Шест седмици по-късно Али печели първата си аматьорска среща.

След като Али побеждава Сони Листън през 1964 г. и взима титлата в свръхтежка категория, новият шампион публично потвърждава съобщенията, че е приел исляма. Вдъхновен от Малкълм X, Али първоначално сменя името си на Касиус X.

Мохамед Али отказва да се присъедини към американската армия и да участва във Виетнамската война. Отказът му е придружен с думите, с които той сащисва западната преса: Нито един виетнамец не ме е наричал негър.

Заради отказа му да вземе участие във войната, на Мохамед Али му е забранено да пристъпва в продължение на три години до ринга, а всичките му титли са отнети. Боксьорът бил заплашен да влезе за пет години в затвора.

Докато траела 43-месечната забрана да участва в боксови мачове, Мохамед Али напълно загърбва спорта и отива на...Бродуей. Спортистът получава главна роля в постановката Бъки Уайт. За съжаление, представлението е свалено само след четири седмици. Въпреки това критиката и публиката харесват Али.

Мигът, когато на 19 юли 1996 година Мохамед Али с треперещи от Паркинсон ръце вдига Олимпийския флаг в Атланта, е признат за най-емоционалния момент в историята на съвременния спорт.

На 27 ноември 1990 г. Мохамед Али се среща със Саддам Хюсеин в Багдад, за да преговаря за освобождаването на пленени американски войници. След месец хората се завръщат в Америка, придружени от аплодирания в цял свят боксьор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest