sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Създадоха уред, разчитащ мисли

Създадоха уред, разчитащ мисли

Създадоха уред, разчитащ мисли

Американски учени разработиха уникално устройство, което може да чете мисли. И то не само да ги чете, но и да ги изговаря, съобщават английските медии.

Новото изобретение ще позволи на парализирани хора, лишени от способността да говорят, да споделят с останалите хора своите чувства, желания, предпочитания.

Създадоха уред, разчитащ мисли

Устройството, наречено Neuralyn, е рабработено от екип от учени, ръководени от професора на Бостънския университет Франк Генера.

Потребителите на устройството е нужно само да помислят това, което искат да кажат и гласов синтезатор превежда в реч моментално мислите му.

Устройството е тествано върху пациенти, които в резултат на тежки инсулти са изгубили способността си да говорят и да се движат. И при които нервните сигнали от мозъка не достигат до тялото. Това е ужасно състояние, при което пациентът се оказва заключен в собственото си тяло - той е в съзнание и чува всичко, но не може да кажа нещо или дори да движи пръста си. Парализирани са всички мускули, с изключиние на очите.

26-годишен доброволец пръв е изпитал новото устройство. Първочанално точността на разпознаването на мислите му не превишавала 45%, след което обаче устройството вече разчитало 89% от това, за което пациентът мислел.

Декодирането на човешката мисъл отнема на новия апарат само 50 милисекунди, което позволява почти мигновен реакция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
dembil
dembil
13.11.2013 09:33
Аз мисля,че е невъзможно някой да ми прочете мислите,камо ли машина,но би било хубаво.Да не забравяме кой ни праща мислите!
0
0