Практични съвети за бързо заспиване
Practical Tips for Falling Asleep Quickly
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Практични съвети за бързо заспиване

Практични съвети за бързо заспиване

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k249
Безсъние

Безсънието може и да не изглежда като сериозен проблем, но всеки, който го е изпитал на гърба си, знае колко изнервящо е то и как понижава качеството на живот. Ето защо е важно да се избавите от него по най-бързия начин.

Според експертите вероятните причинители на безсъние могат да са много: употреба на шоколад и кофеинови напитки в неподходящо време, работа на смени, душевни терзания, обилна вечеря и др. Поради това и решенията на проблема са разнообразни.

В случай че сте прекалили с енергизиращите храни и напитки, можете да си направите чай с някоя от билките, причиняващи сънливост. Възврете 300 мл вода и залейте с нея 1 с.л. лайка. Захлупете съда и изчакайте да изстине. Прецедете и отпийте на малки глътки. За по-голяма ефикасност добавете 1 с.л. мед.

Други билета, с които можете да заместите лайката, са още маточината, жълтият кантарион, дилянка, мента, хмел или лавандула. Отвара от тях приемайте и в случай, че не можете да заспите поради стрес и емоционално напрежение.

Ако пък не успявате да заспите или се будите поради преяждане и тежест в стомаха, също можете да си помогнете посредством билкови отвари. Залейте 1 ч.л. розмарин с 200 мл вряща вода и захлупете. Когато отварата се охлади, филтрирайте и приемете бавно на малки глътки. Розмаринът е не само ароматна подправка, но и билка, доказала се в борбата с храносмилателните проблеми.

Много често не можем да заспим, защото досега многократно сме будували вечер поради работа на смени или продължително сърфиране в интернет. Така организмът ни си е изградил режим и сега трябва да го преборим по някакъв начин.

Розмарин

Ако не сте сред любителите на чайовете, можете да предизвикате сънливост у себе си и с други техники. В случай че не можете да заспите, не е нужно да стоите в леглото и да се въртите.

Излезте на терасата и подишайте хладен въздух. Пуснете си филм, който вече сте гледали, за да не ангажира интереса ви, а по-скоро да предизвика скука. Друг вариант е да зачетете книга, но все пак и тя не бива да е интересна, защото ще продължи да ви държи будни. Заложете на скучна документация или лекции /ако сте студент/. Налейте си чаша топло мляко, подсладено с лъжичка мед и малко канела.

Проветрете помещението, в което спите, или направете така, че въздухът в него да стане по-хладен. Доказано е, че при по-студен въздух се спи по-добре. Същевременно си пригответе по-плътни и топли завивки. Сами ще видите, че в такава атмосфера шансът да се пренесете в страната на сънищата е много по-голям.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest