Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Насекомото, което ще изследва други планети

Насекомото, което ще изследва други планети

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983364
Насекоми
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Изследователите от университета в Билефелд, Германия създадоха иновативен робот, наподобяващ гигантска буболечка. Роботът-насекомо ще се използва за изследване на други планети, пренасяне на стоки, както и по-обстойно изследване на някои насекоми.

Роботът, по-известен като Хектор, има общо шест крака. Той е създаден след прецизно изучаване движението на краката на пръчковидните насекоми. Именно подобно на тях всеки един от краката му може да се движи самостоятелно, което му позволява да се справи с неравни терени.

Хектор има способността да преодолява каменисти терени и да изкачва стълби, досущ имитирайки подвижността на инсект. Независимите един от друг крайници му позволяват да се справи с по-широк спектър от повърхности, отколкото други подобни роботи. Всеки робот, създаван до момента, се движеше чрез едновременно преместване на краката си, което ограничава в пъти спектърът му на действие.

Ръководител на екипа от учени е професор Аксел Шнайдер. Той е използвал модела на пръчковидно насекомо, за да конструира 18 стави-дискове, които са силно еластични и действат като мускули. Най-важният елемент - краката на робота, са програмирани да се люлеят или да останат в определено положение, в зависимост от зададената им команда.

Хектор без проблем ходи по всякакви терени, тъй като всеки крак може да се вдигне до различна височина. Това го прави перфектен за изследване на каменисти повърхности на далечни разстояния, като например тези на други планети.

Други планети

Вградените му сензори пък му позволяват без проблем да преминава през различни неравности, като откриват препятствията по пътя му. Така той може да се повдигне навреме или да спре, за да не се удари.

Засега Хектор е оборудван с камери с малък обсег и сензори. Те дават информация за позицията и обкръжението му. Създателите му обаче планират монтирането на сензори с по-голям обсег на действие. С тях роботът максимално ще се доближи до възможностите на истинските насекоми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest