sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Пингвин-робот заживя с истински пингвини

Пингвин-робот заживя с истински пингвини

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k426
Пингвини
3D куб Ubik за деца и възрастни-18%
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
14.00 лв.
Виж ››

Императорският пингвин представлява вид нелетящa птица от семейство Пингвинови и е негов най-голям представител. Възрастните екземпляри тежат около трийсет килограма и достигат до над един метър височина.

Главата и крилете на императорските пингвини са черни, а коремите - бели. От двете страни на врата си птиците имат жълто-оранжева багра. При този вид е характерно и това, че мъжките разполагат с коремна гънка между краката, където пазят яйцето.

Изброените дотук факти са пределно ясни на учените. Има обаче много други особености в поведението на тези птици, които не са известни на науката.

Пингвин робот

За да разберат нещо повече за императорските пингвини, които по принцип са много стеснителни и плахи, учените решиха да си послужат с пингвин-робот, който да се внедри сред животните, докато те се разхождат в естествената си среда. Роботът, изглеждащ като пингвин, представлява играчка, снабдена с радиопредавател и закрепена върху платформа.

За човешкото окото е пределно ясно, че това е симпатичен и пухкав робот, но изглежда пингвините приемат машинката като новия член на ятото.

С помощта на изкуственото пингвинче изследователите могат да проследят живота на потайните птици отблизо. Засега пингвините приемат много добре новия си познат и дори се опитват да контактуват с него.

Учените са убедени, че с помощта на лъжливото пингвинче най-после ще успеят да се доближат максимално до колонията и да разберат любопитни подробности около поведението, живота и здравето на императорските пингвини.

Изследователите са силно обнадеждени, тъй като новото попълнение в пингвинското ято вече е успяло да привлече вниманието на няколко представители на вида и те циркулират около него в очакване на контакт.

Основната ни цел е да се доближим максимално до императорските пингвини, без да се налага да ги притесняваме. Те не възприемат добре приближаването на човек и се паникьосват много, щом решат, че са застрашени.

Това от своя страна е притеснително за здравето им, обясняват учените от екипа на а Ивон льо Мао от Страсбургския университет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest