Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Откриха византийско съкровище в Добричко

Откриха византийско съкровище в Добричко

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k721
Монети

Археолози откриха край местността Славната канара в добричкото село Дебрене цяло византийско съкровище. Сред впечатляващото откритие на експертите са 1202 бронзови монети от VI век.

От едната страна на монетите е изобразен император, като все още не се знае кой е той, но се предполага, че най-вероятно е някой от последните византийски императори. От другата страна е знакът за номинал.

Сред находките от византийското съкровище е и древна амфора. По данни на специалистите до момента на българска територия не е намирано подобно съкровище.

"Съкровище от ранновизантийски монети най-вероятно е принадлежало на църковно лице и това е църковната лепта, която е събирана от миряните." – уточнява пред медиите ръководителят на разкопките Боян Тотев.

Артефакти

По думите му малката амфора с бронзовите монети от VI век вероятно е била църковна лепта, събрана от миряните и укрита при нашествие на авари и славяни.

При проведените разкопки са разкрити находки от няколко периода - късноримски, ранновизантийски и старобългарски.

Според археолозите местността Славна канара в миналото е била мощен енергиен център и някъде в района лежи голяма църква, чиито съоръжения ще бъдат откривани един по един.

До момента проучването е открило източната порта и северната крепостна стена на предполагаемата базилика, а проучването на местността продължава.

Разкопки

В района на село Дебрене при земеделска работа са открити и три римски спати - кавалерийски мечове, които са дарени на Регионалния исторически музей в Добрич.

Средният меч е изключително добре запазен за годините си, а острието му може да прободе дори и в момента. Другият меч е малко по-къс и не така добре запазен.

Археологическите разкопки са финансирани от община Добрич, като амбицията на общината е да разкрие скален манастир в района, който да стане туристически обект. За 2015 година са планирани общо пет експедиции в местността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest