Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Баба Яга плаши лоши деца и носи сполука в дома

Баба Яга плаши лоши деца и носи сполука в дома

Баба Яга плаши лоши деца и носи сполука в дома
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Нали си спомняте когато бяхте деца как родителите ви заплашително въртяха пръст срещу вас със заканата "Ако не слушаш, ще извикам Баба Яга да те вземе! ".

Образът на старицата е широко разпространен в приказките години наред. Баба Яга присъства в славянската митология, тя има способности да предсказва бъдещето с кристално и вълшебно кълбо. Според преданията тя е стара и зла жена с магически способности. Баба Яга е кривогледа, беззъба, с изгърбено тяло, с пъпчивото лице и изкривен нос, яхнала метла.

След падането на комунизма и навлизането на западната култура у нас, Баба Яга вече не е единствено символ за злини. Дори напротив. В почти всеки магазин за сувенири се продават кукли на пъпчивите старици, които носят късмет и сполука на дома, когато са поставени над входната врата.

Тоест при други народи летящата бабка не е възприемана като зла жена. В Италия, например, нейният клонинг се нарича Бефана. На официалния празник на страната, 6 януари, Бефана пуска през комините чорапи, пълни със сладкиши. Те обаче са само за добрите деца. На непослушните се полагат въглени.

В руските приказки Баба Яга обитава гъстите и непрогледни гори. Старицата живее в гората в къща на кокоши крака.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest