sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Открит е живот под антарктическия лед

Открит е живот под антарктическия лед

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k441
Антактида

Различни видове микроби са открити в езерото Уиланс, намиращото се на 800 метра под антарктическия лед. Това предаде електронното издание Space.com, позовавайки се ново проучване.

Според някои учени голяма част от тези микроорганизми получават енергия от скалите.

Това откритие е от голямо значение за науката, тъй като може да послужи в намирането на живот отвъд нашата планета, посочи Мартин Трантър от Бристолския университет в Англия, който не е участвал в проучването.

Екипът разгледа микробактериалното разнообразие под ледената покривка на Западна Антарктика и начина на живот на микробактериалните общности там, каза още Трантър.

Новите открития повдигат куп важни въпроси. Учените започват да се питат дали микробите могат да се хранят със скали и под ледените покривки на планети като Марс. Сега тази идея не звучи толкова абсурдно, колкото би звучала преди, коментира още специалистът.

Бактерии

Предположението обаче все още се дискутира от експертите. По думите на астробиолога Крис Маккий от Националната космическа агенция на САЩ (NASA) не може да се твърди, че откритието има нещо общо с живота на Марс или като цяло с извънземния свят. Според него е изследвана и вода, която участва във водния цикъл на Земята и извън Антарктика.

Океани, покрити с лед, има и на някои луни като луната на Юпитер Европа и сателита на Сатурн Енцеладус. Както NASA, така и Европейската космическа агенция (ЕКА) имат намерение да проведат мисии до Европа, информират учените.

New Scientist отбелязва, че американските учени, направили сондирането на езерото Уиланс, са си послужили с гореща вода, за да пробият отвор с диаметър 60 сантиметра в ледената кора. Специалистите са използвали стерилна вода, за да не се внесат замърсители от повърхността.

Учените са намерели близо четири хиляди едноклетъчни организми, като за повечето от тях се предполага, че най-вероятно се хранят с отлаганията, събрали се по дъното на езерото преди 120 хиляди години, когато не е било чак толкова студено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest