sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Медуза гигант шашна жителите на Тасмания

Медуза гигант шашна жителите на Тасмания

Медуза
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Гигантска медуза, която е с големина 1.5 метра, е намерена на брега на остров Тасмания. Медузата е открита от плажуващо семейство на плаж южно от Хобърт. Предполага се, че морският обитател всъщност е от вида лъвска грива.

Доктор Лиза-Ан Гершуин твърди, че учените знаят за съществуването на тези медузи от известно време, но за момента не са класифицирани. Доктор Гершуин работи в австралийската агенция CSIRO.

На пръв поглед заради гигантските си размери морският обитател изглежда наистина много страшен, но всъщност не е – медузата не е отровна и опасна за човека, поясняват специалистите. Въпреки това предупреждават, че може да жили.

И макар гигантската медуза да е известна на учените, те все още не знаят почти нищо за нея. Доктор Гершуин, която изучава медузите от двадесет години, се надява, че с помощта на този намерен екземпляр вече ще могат да разучат вида лъвска грива по-добре.

Известно е, че медузите от този вид могат да достигнат големина до два метра в диаметър. Гершуин твърди още, че тази медуза се нарежда сред най-големите, които е имала възможността да види и допълни, че има такива, които достигат до три метра.

Всъщност най-голямата медуза от вида лъвска грива, която е била виждана в Арктика, е била с диаметър три метра.

Учените разполагат с доста материал от медузата, който могат да изследват внимателно и да открият повече информация за нея, както и да я класифицират.

Специалистите се надяват да успеят да разберат поне основни неща за медузата – свързани с нейния естествен хабитат, с начина ѝ на хранене, дишане и множество други въпроси, които трябва да се изяснят.

Учените имат няколко предположения по въпроса защо медузата се я повила. Възможно е да е била предизвикана от топлото време, замърсяването и киселинността на океана, промените в климата, риболова и други.

Специалистите твърдят, че са наблюдавали сериозно разпространение на огромни медузи в тази част на водите на Тасмания, седмици преди медузата да се появи на брега.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest