sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Туберкулоза морила и древните египтяни

Туберкулоза морила и древните египтяни

Туберкулоза морила и древните египтяни

Смъртоносната туберкулоза е покосявала хората още 2600 години назад. Това доказа мумия на жена от висшето общество в древен Египет.

Новата аутопсия на мумията, открита в началото на 19 век, показа на учените наличието на болестта.

Мумията е открита в некропола в Тива през 1825 г. от д-р Огъстъс Грейнвил. Жената е имала няколко деца и умряла на възраст между 50 и 55 години.

След като открива мумията Грейнвил стига до извода, че египтянката е починала от рак, тъй като открива израстък около единия й яйчник. Така изследването на мумията приключва.

При новата аутопсия преди около 20 години обаче учените откриват, че туморът в тялото й не е злокачествен и не е причина за смъртта ѝ.

Правят тестове за малария. Те се оказват положителни. Откриват и следи от възпаление на белите дробове.

Последната аутопсия на мумията е под ръководството на Хелън Донахю от University College London. Изследвани са костите и остатъците от меките тъкани.

"Материалът бе много труден за обработване. Мумията беше с много меки тъкани и когато се опитвахме да извадим каквото и да е от нея, ставаше особено сложно заради мазното вещество, с което е пълно тялото. То объркваше молекулярния анализ", заяви Донахю, цитирана от АФП.

Въпреки затрудненията учените са открили щама Mycobacterium tuberculosis. Той причинява туберкулоза в белите дробове и бедрените кости. Заключението е, че това е причината за смъртта на знатната египтянка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest