sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Мистериозно изчезна 3-метрова акула

Мистериозно изчезна 3-метрова акула

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1k
Акула
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Океанолози алармираха, че маркирана с чип 3-метрова акула е изчезнала мистериозно, като датчикът ѝ е бил открит на плажната ивица без никаква друга следа.

От известно време океанолозите имат практика, при която маркират морските обитатели с чипове, което им помага в изучаването на подводния свят.

Сензорни датчици се поставят от най-малките до най-големите океански екземпляри, като на индонезийските китови акули и големите бели акули край Австралия, за да може да се следи тяхното поведението, начина им на живот и миграционните им навици.

Мистерията около изчезналата 3-метрова акула, след като чипа ѝ бил открит, се задълбочава, защото нямало друга следа, насочваща за това какво се е случило с нея.

Риби и Акула

От Geekosystem съобщават, че последните данни, отчетени от акулата, са показали нейните движения и дълбочината, на която се намирала.

След това чипът е бил намерен, изхвърлен на плажа, а проверка установява, че датчикът не е доплувал до там сам.

Учените предполагат, че моментът, в който отчетената температура рязко се е променила, показват последните минути от живота на бялата акула.

Датчикът е потънал на 580 метра под водата, като е отчел промяна на температурата със 7-8 градуса по Целзий, като само за няколко секунди температурата се е повишила.

Учените казват, че на тази дълбочина океанските води не могат да достигат такава топлина и е по-вероятно тогава чипа да се е намирал в нечий стомах.

Кит

След няколко дни датчикът е започнал отново да подава сигнал, като този път, той се намирал на 300 метра над повърхността.

Предположенията за изчезването на 3-метровата бяла акула се въртят около версията, че тя е била изядена от огромно подводно чудовище.

Зоолози казват, че океанските води са обитавани от 30-метрови змии с огромни глави, които също могат да бъдат набедени в изчезването на акулата.

Смята се, че подобни змии обитават и нашето Черно море, като за тяхното съществуване разказват много писатели и рибари.

Легендите за огромните змии в българските води се пазят и до днес, но те не са категорично доказани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest