sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Откриха още един фрагмент от Синайския кодекс

Откриха още един фрагмент от Синайския кодекс

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Откриха още един фрагмент от Синайския кодекс

Още една част от най-старата Библия в света откриха в Египет, пише в. "Индипендънт.

Никълъс Сарис попаднал на нови, невиждани досега фрагменти от Синайския кодекс, който е от около 350 г. сл. Хр. Ученият изследвал ръкописи от XVIII в. в манастира "Света Екатерина" в Египет.

Най-старата Библия в света е написана ръчно на древногръцки език върху животинска кожа. Открита е Константин фон Тешендорф през XIX в. също в манастира "Света Екатерина" на Синайския полуостров.

Според британския учен в библиотеката може да има още фрагменти от кодекса.

Синайският кодекс, който се състои от около 900 страници, представя прозорец към историята на Ранната църква, който показва как текстът е бил предаван от поколение на поколение.

Целият ръкопис е написан на старогръцки, като Старият завет представлява копие на Септуагинтата, а Новият завет е в характерното за Ранната църква гръцко наречие койне.

Всяка страница съдържа и множество поправки, нанасяни през годините, което показва, че Синайският кодекс е не само един от най-ранните, но и един от най-дълго използваните християнски текстове.

Сами по себе си корекциите по текста показват точно как църквата е визирала различните вариантни четения на текста през вековете.

Неотдавна Синайският кодекс бе сглобен, понеже части от него се намираха в различни държави, и публикуван в интернет.

Интересът към Интернет-портала на Синайската Библия е толкова голям, че сайтът постоянно се претоварва. Защото, освен оригиналния текст, електронната страница съдържа и красиви илюстрации, както и кратка историческа справка за развитието на християнството през първите векове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest