Водораслите са едно от безбройните чудеса, дадени ни от природата. Всекидневно се откриват все повече от техните полезни качества. Съвсем наскоро експерти от Хамбург, Германия откриха, че от тях може да се произвежда енергия. Днес обаче наяве излиза друга тяхна функция.
Американски учени установиха, че именно от водораслите може да се добие суперматериал, базиран на нанотехнологиите. Този материал представлява наноцелулоза. Чрез тази суровина на ниска цена буквално може да се произведе всичко – от компоненти за енергийно ефективни автомобили, аерогелове, гъвкави дисплеи и батерии, леки бронежилетки, филтри за цигари и вода, до биогорива.
За да се произведе тази наноцелулоза, са нужни само слънце, вода и време. Полученият материал доказано е по-добър дори от известния органичен полимер кевлар, който е устойчив на влага и гниене и е по-здрав от стоманата.
Перспективите за използването й също са огромни. Спрямо досегашните данни учените смятат, че новооткритата наноцелулоза може да стане универсална суровина за производството на различни изделия.
До откритието на наноцелулозата се стигнало при наблюдение на семейство бактериичаени гъбички в естествената им среда. Ботаниците установили, че тези бактерии произвеждат наноцелулоза. Процесът вече е пресъздаден в завод за производство на органичното съединение на генно ниво. До дни започва производство в промишлен мащаб.
Една от спънките при производството на наноцелулоза в индустриални условия били необходимите големи количества захар, хранителни вещества и ферменти. Поради това се наложило да се използва нова технология, която позволява да се получи наноцелулоза по небактериален способ.
В нея се използват прости зелени водорасли. Те могат да се отглеждат в обикновени ферми, тъй като им е нужна само храна и вода. В контакт със слънчевата светлина и водата, тези генномодифицирани водорасли са способни да произведат сами необходимите за растежа си хранителни вещества.
По време на този процес те абсорбират въглероден диоксид. Това е естествен способ за намаляване на парниковия ефект и неговото неутрализиране.
Коментари