Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво символизират задължителните аксесоари в една сватба

Какво символизират задължителните аксесоари в една сватба

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k720
Булка
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Независимо от традициите и религиите на различните нации, на всяка сватба присъстват задължителни предмети и ритуали без значение от мястото, където се провежда церемонията.

Сватбената рокля

Още през XVIII век става традиция всяка булка да се облича в бяла сватбена рокля, която символизира нейната невинност и непорочност.

Воалът

Воал

Забулването на младоженката води своето начало от католическите традиции, според които младоженецът не трябва да вижда бъдещата си съпруга, докато не са законно свързани. В българските традиции воалът се е поставял, за да предпазва булката от уроки и магии.

Булчинският букет

За първи път булчинският букет се появява в Древна Гърция и се смятало, че той има силата да гони злото от младото семейство и да им донесе щастие.

Сватбени Пръстени

Цветята, от които е съставен букетът, също носят скрита символика. Червената роза вещае щастлива любов, бръшлянът - съпружеска вярност, калата – истинска любов, орхидеята - красота, а нарцисът - егоизъм. Хвърлянето на букета символизира разделянето на жената със самотата и превръщането ѝ в съпруга.

Халките

Кръглата форма на халките символизира вечната любов на младоженците. Тези сватбени атрибути се използват още от Древен Египет. Египтяните са твърдели, че от левия безименен пръст тръгва вена, която стига до човешкото сърце.

Сватбената торта

Сватбена Торта

Разрязването на сватбената торта символизира плодовитостта и надеждата за сладък и щастлив семеен живот. Този ритуал е съществувал още през средните векове, когато тортите са се правели само от пшеничено брашно и плодове.

Чупенето на чаши

Този ритуал е еврейски и се прави за щастие на младото семейство. Според западните традиции всяка булка трябва да носи 6 задължителни предмета в деня на своята сватба:

- Нещо, взето назаем – то символизира привързаността ѝ с близките;

- Нещо подарено – то символизира любовта на близките;

- Нещо синьо - то символизира чистотата;

- Нещо старо – то символизира миналото на булката;

- Нещо ново – то символизира новия живот, който чака младоженката;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
43
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
26.01.2014 19:07
Интересно. Винаги съм искала да прочета какво символизират сватбените традиции, но така и не се наканих. Е, най-сетне ги прочетох. Просто ми беше любопитно.
0
0