sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Амулети и Талисмани»Направете си билкови амулети на Еньовден

Направете си билкови амулети на Еньовден

MarianeMariane
Джедай
329112263
Направете си билкови амулети на Еньовден
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Най-важния летен празник е Еньовден – денят на билкарите. Билките, които сте събрали преди изгрева на слънцето на Еньовден, имат най-голяма сила. Този ден е избран неслучайно. На този ден отбелязваме рождението на Свети Йоан Кръстител и лятното слънцестоене.

Еньовден бележи началото на скъсяването на дните, защото на 22 юни бе най-дългият ден. Според народните поверия на този ден Слънцето умира, а годината се преобръща и започва да клони към зимата.

Преди да умре обаче, то се изкъпва във водата и тя става лековита. После, докато се издига над хоризонта, се отърсва от водата, тя пада върху листата на билките и цветята и по-този начин също усилва лековитите и магическите им свойства.

Вещите билкари ще ви кажат, че е най-добре билките да са набрани, докато росата още стои по листата и цветовете им, преди слънчевите лъчи да са ги докоснали и да са отнели част от магическата и лечебната им сила. Много е важно да берете билките, без да наранявате корените им.

От набраните на Еньовден билки може да направите билкови амулети, които ще действат в продължение точно една година - до следващия Еньовден. Амулети, които можете да изработите и сами в къщи, ако имате желание, [вяра и малко свободно време.

На първо място, трябва да станете преди изгрев, за да наберете билките за амулетите.

Билки на Еньовден

Набраните билки се оставят на сухо и проветриво място, за да изсъхнат, а вие можете да пристъпите към изготвянето на торбичките, в които ще поставите изсушените билки.

Тези торбички (или възглавнички) трябва да бъдат с размери 10 на 10 сантиметра. Трябва да са ръчно ушити от съответния материал (по избор, бархет, коприна) и в точния цвят.

Амулетите за любов се изработват от торбички в розов или наситено червен цвят, в които се поставят вишневи листа в комбинация с листа и цветове от шипка. Такъв е цветът и на амулетите за прелъстяване, но вътре трябва да се поставят цветове от розово мушкато.

Когато искате да се сдобиете с дете, трябва да изработите амулет от червена торбичка и в него да поставите цветове от бял имел или циклама. Дома си може да предпазите, ако над входната врата закачите торбичка от бял или червен бархет, в която сте сложили църковен тамян, канела, карамфил, железен гвоздей и кръст.

Покълнали зърна пшеница и овес, портокалови кори, канела, цветове от шипка и листа от роза, които сте набрали от 12 различни храста, сложени в торбичка от червена коприна и закачени над съпружеската спалня, служат за укрепване на семейството, а цвят от карамфил в торбичка от зелена коприна ще донесе финансово благополучие в дома ви.

Преди да пристъпите към изготвянето на амулетите, се уверете че сте си приготвили огледало (за поставка), две свещи, плитка чаша за смесване на билките и вълнен червен конец за връзване или зашиване на амулетите.

Билкови амулети на Еньовден

Изкъпете се, за да е чисто тялото и душата ви. Свалете от себе си всички бижута и украси (изключение може да направите само за осветени кръстчета). Традиционно изготвянето на билкови амулети за Еньовден трябва да направите чисто голи, но ако сте стеснителни, може да се облечете някакви леки и задължително чисти дрехи.

Обърнете се на изток, постелете пред себе си бяла ленена ли памучна покривка и поставете огледалото пред себе си. Сложете нечетен брой свещи от двете му страни, празната торбичка - под огледалото, червения конец - от лявата му страна, а приготвените билки - отдясно.

Запалете свещите, затворете очите си и се съсредоточете върху желанието си. Може да се помолите или просто да изречете желанията си на глас. С дясната си ръка вземете билките и ги поставете на три пъти в приготвената торбичка, след което внимателно завържете с червен вълнен конец.

Амулетът е готов – закачете го на врата си, ако е за любов и прелъстяване, или го поставете над вратата или автомобила, ако е да предпазване и защита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest