Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Мистериозните Дакийски крепости

Мистериозните Дакийски крепости

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983370
Дакийски крепости

Мистериозните Дакийски крепости се намират в планината Оръщие, в Румъния. Построени са в стил мурус дакикус, някъде между 1 век пр.н.е. и 1 век сл. н. е. Използвани са като защита срещу римските нашествия. Наброяват общо шест.

Тези крепости са изключително интересни, тъй като показват една необикновена смес от военна и архитектурна техника. Идеите от класическият свят са вплетени с тези от Късножелязната епоха в Европа.

Запазените останки разкриват една силна и изключително новаторски настроена цивилизация, развила се на фона на забележителна природна среда.

Дакийски крепости, Румъния

Шестте Дакийски крепости са представлявали ядрото на Дакийското царство. Техните имена са Сармизеджетуса, Блидару, Пятра Рошие, Костещ, Къпълна и Бъница. Завладени са от римляните в началото на II в. сл. Хр.

Сармизеджетуса е може би най-важната дакийска крепост, която, заедно с другите, образувала отбранителната система по времето на управлението на цар Дечебал. Била е и столица. Всичките шест кули са включени в Световното наследство на ЮНЕСКО през 1999г.

Тези факти са известни на всеки, поне малко запознат с областта и тукашните крепости. Мистерията обаче е много по-дълбока. Под древната столица на тракийското племе даки Сармизеджетуса има огромен подземен град с площ от 200 квадратни километра.

Крепости на даките

Археолозите откриват общо 75 помещения, свързани с тунели и тайни коридори помежду им. Те предполагат, че на това място е съществувал древен град с инфраструктура, предназначена не само за отбрана, но и за живеене.

Изграждането на комплекса се отнася малко по-рано от построяването на кулите. Градът бил разрушен от римските войски по време на дакийските войни. Самият дакийски цар, неможещ да понесе поражението, сам избира смъртта.

Една от загадките на даките се състои в това, че за самото им изчезване, а и за живота им като цяло, няма останали писмени документи.

Надеждата е именно в този новооткрит подземен град да се намерят някакви документи за историята на гордия и войнствен народ, който предпочел гибелта пред робуването на завоеватели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest