sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Маргаритките - история и суеверия

Маргаритките - история и суеверия

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k461
Маргаритки
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Навремето маргаритката била наричана "божа усмивка" или "оченцето на деня". Тя отваря бялата си чашка с изгрева на Слънцето и я затваря при спускането на нощта.

Цветето e любимият гадател на влюбените. От векове младите гадаят бъдещето на любовния си живот, късайки листчетата на маргаритката, като нареждат "обича ме, не ме обича". Играта е прославена през 1808г. от Маргарита в Гьотевия Фауст.

Според прастарият език на цветята, въведен от древните гърци, маргаритката означава невинност. Обикновено се смятало, че градинската маргаритка подсказва:"отвръщам на вниманието ти с взаимност" или "сподели чувствата си".

Суеверия с Маргаритки

Когато влизали в битка, средновековните рицари носели маргаритки. Широко разпространено било вярването, че рицар, издигащ като свой знак двойната маргаритка - стрък маргаритка с два цвята, заявява, че обича дадена дама и тя отвръща на чувствата му. Ако пък някоя дама изпитвала съмнения относно чувствата си, се окичвала с венец от маргаритки. Това казвало: "Не съм сигурна".

В произведението "На маргаритката", авторът казва, че тя е "възлюбената на поета", заради всички романтични легенди, възникнали покрай цветето. През 16 в. във Франция дори имало Орден на маргаритката. Твърди се, че цветето поникнало от сълзите на Мария Магдалена, които тя проливала при вида на разпнатия си син.

Едни от най-разпространените суеверия, относно маргаритките, са: Духовете на бебетата, умиращи при раждане, разпръскват семена от маргаритки, за да ободрят родителите; ако не стъпчеш първата маргаритка, която видиш, до година тя ще поникне върху гроба ти; ако искаш да сънуваш любимия, сложи маргаритка под възглавницата си.

Маргаритките, освен приписваните им суеверни функции, имат и множество медицински такива. Смята се, че ако луд човек пие отвара от тях в продължение на петнадесет дни, или ще оздравее или ще умре.

Придружени със съответните заклинания пък, маргаритките са способни да лекуват треска, подагра, да премахват брадавици и да боядисват посивяла коса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Силвия
Силвия
28.07.2013 09:18
Първо прочетете библията и после не пишете глупости. Мария Магдалена не е майката на Божият син, а майка му се казва Дева Мария. Мария Магдалена е била негова спътница.
1
0