sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Амулети и Талисмани»Амулети за здраве и сполука

Амулети за здраве и сполука

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983525
Амулети за здраве и сполука
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Амулетът е предмет с естествен произход, на който се влагат определени способности. За разлика от талисмана, който трябва да се размахва или целува в определени ситуации, то за амулета е достатъчно само да бъде носен, за да действа.

През годините хората са поставяли амулети не само по себе си, но и по къщите и добитъка си най-вече за здраве и сполука.

Мартеница

Мартеницата е амулет за здраве и сполука

Най-популярния амулет за здраве и сполука в наши дни е мартеницата. Тя представлява обредна по смисъл украса от усукани червени и бели конци. Цветовете имат строго определен смисъл: червеното - кръв, живот, а бялото - чистота, щастие.

Наистина, тя не е от естествен произход, но е дотолкова залегнала във фолклора на Балканските държави, че се счита способна да предпазва от всичко.

Заешко краче

Амулети и талисмани

Заешкото краче също е един от най-популярните амулети. Освен че се носи за късмет, то може да донесе и здраве. Това вярване е прокарано от древните хора. Здравите задни крака на заека стъпват на земята преди предните, а в техните очи тази техника била толкова впечатляваща, че дори го смятали за магическо създание. За да ви донесе определените облаги обаче, то трябва да бъде лявата задна лапичка на зайче, убито при пълнолуние от кривоглед човек.

Абракадабра

Най-странният по вид амулет, доста неизвестен за съвременния човек, е Абракадабра. Почти всичко сме чували тази магическа формулировка, използвана от всякакви клоуни, вадещи зайчета от шапките си. Смисълът и символиката ѝ обаче далеч не спират до тук.

Пред Средновековието хората вярвали, че думата Абракадабра представлява лекарство срещу треската. За да се излекува, болният е трябвало да носи пергаментов амулет с думата, изписана под формата на обърната пирамида:

Абракадабра е вълшебна дума и амулет

Абракадабра

Абракадабр

Абракадаб

Абракада

Абракад

Абрака

Абрак

Абра

Абр

Аб

А

В някои страни дори се считало, че е достатъчно болният от треска просто да изпише думата няколко пъти, като всеки път изпуска по една буква, т.е. като в горе - показаното. Треската си отивала с махнатите букви.

Талисманът и амулетът са предмети, в който собственика влага функциите. Всеки може да вземе произволен предмет и да смята, че той ще му донесе здраве и сполука. В тази вяра няма нищо лошо, даже напротив – самовнушението, че нещо ни прави здрави и ни помага, е по-силно от всичко друго, и само може да улесни живота ни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
57
46
36
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
зоя
зоя
24.03.2014 19:52
Пълни глупости- да убиеш невинно зайче,да го разфасоваш,и да носиш за късмет едно от крачетата му.Не може нечия смърт да е повод за нечие щастие.
7
0