Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Петър Дънов»Петър Дънов за постите

Петър Дънов за постите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983371
Петър Дънов

Петър Дънов дава съвети за всичко, включително и за постите. Според него гладът е една от силите в света, която поддържа живота. За да бъде здрав и силен, човек от време на време трябва да се подлага на този глад доброволно. Смисълът обаче е да се гладува, а не да се прегладнява. В природата всичко е основано на глада и нуждата от насищане. Всички химически реакции например се основават на глада. Стремежът на елементите да се насищат не е нищо друго, освен задоволяване на глада им. А съзнателният глад продължава живота.

Истинският пост е метод за регулиране на чувствата и мислите на хората, като не се крие само в неядене и непиене, в неядене на мазнини и месо. През времето на пост човек трябва да се храни с възвишени мисли и чувства, и трябва да е готов да се примири с враговете, и да изплати дълговете си.

За да се изпълни задачата на поста - да изпълните всички ваши задължения и да премахнете всички нещастия, Учителят препоръчва да се пости 5-10, 10-20 дни - каквото сърцето и умът ви продиктуват. Когато решим да усилим нашата воля и да се съединим с тази на Бог, е дошло времето да постим.

Постене

Преди да се започне същинският пост, трябва да се вземе очистително, да се пречисти добре стомахът. Ако човек не може да пречисти мислите и чувствата си обаче, няма смисъл да пости. От друга страна смисълът на поста е също за почивка на организма - външна и вътрешна. Препоръчван е и като средство за лечение. Горенето в организма по време на пост е по-силно. По този начин всички натрупани вредни вещества, причинители на болести, изчезват.

Постът, по отношение на действия, се изразява в правенето на праволинейни неща. Например трябва да се прости на ближните, да не се говорят грешни неща, да не се подозира съпруга или съпругата в изневяра и др.

Най-ефикасен е ежемесечния пост, правен в петък. В петъците по принцип не трябва да се готви и да се яде готвено. Всеки може да си избере един в месеца, в който да не яде нищо. Това обаче е лично решение и не трябва да се споделя, дори с най- близките. Най-добре е да е 40 часа, но и 24 са достатъчни.

Постът не е да измъчвате тялото си, а диета за хармонизиране душевните сили, като се регулират теченията във вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
55
45
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Вал
Вал
09.08.2014 10:33
Най-добра е диетата / постене / 3 дни само на плодове, останалите 4 дни са с нормално хранене.
Това се прави непрекъснато, през целия живот.
2
0
mryn mryn
mryn mryn
05.07.2013 08:25
Първо - нямам нищо против Дънов. Освен едно - правил се е на голям "учител" а всъщност за някои несхта съм сигурен че е откраднал от други такива като него "учители" (например идеята за паневритмията). Но пък към зрителя долу имам въпрос - а кой "разбира" от пости, поповете ли? Ха ха ха.
0
14
Casiopeia
Casiopeia
08.04.2013 15:54
Не разбирамзазщо плюете Дънов като в крайна сметка не учи хората на нищо лошо. Дано Господ прости думите ти!
20
0
зрител
зрител
27.03.2013 09:54
Понякога когато не си съгласен с нещо по добре да замълчиш ,отколкото да говориш глупости. Няма нищо по лошо от невежата. Седни, прочети малко за него и тогава говори ! Хора като Айнщайн са се прекланяли пред неговото учение. Не случайно баба Ванга казва "Истината е в Дънов! ". Но докато има такива "пръкнати" като теб ,българите винаги ще се смятат за предатели и необразовани.
18
1
зрител
зрител
26.03.2013 15:45
Дънов колкото му разбира главата от християнство, толкова му разбира и от пости. Къде пък туй индийско гуро се пръкна на наша територия ???
0
21
Бисер
Бисер
25.03.2013 16:19
няма по хубаво нещо от постенето,супер е
13
2