sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Интересни факти от живота на Никола Тесла

Интересни факти от живота на Никола Тесла

Никола Тесла

1. Никола Тесла е роден през 1856 г. на територията на днешна Хърватска в семейство на баща - свещеник и майка, която има няколко патентовани кухненски изобретения.

2. Като дете Тесла е имал някои странности – става дума за странни реакции към някои плодове и предмети, дори към хората. Не можел да яде праскови – причинявали му треска, а ако видел лист хартия във вода – това предизвиквало лош вкус в устата му.

3. Когато пораснал, Тесла продължил да има някои от своите фобии – когато се хранел в ресторанти, винаги си поръчвал много кърпички, с които доста усърдно почиствал приборите си; ако се налага да отсяда в хотели, никога не си наемал стая, която се дели на три;

4. Никола Тесла имал известен проблем и със самотата. Имал приятели, разбира се, един от които е Марк Твен, но отношенията му с жените били доста странни – не обичал да ги докосва, дори да се ръкува с тях, макар че бил доста желан и ухажван от дами от висока класа.

5. Бащата на великия Тесла искал синът му да стане духовник и не му разрешавал да се запише в Политехнически институт. След като разбрал, Никола се разболява – неговата чувствителна и ранима душевност не успява да се примири с това. Лекари предупреждават баща му, че е възможно дори да умре. Бащата склонява да остави сина си да следва собствената си съдба в името на здравето му. След кратък период Никола Тесла успява да се възстанови, но не изцяло. След тази случка в живота си, той започва да вижда странни неща.

6. Томас Едисон кани Никола Тесла да работи с него, но това не продължава дълго. Версиите за раздялата им на професионално ниво са две – според едната става дума за обещана сума за заплата на Тесла, която Едисон не спазил. Според другата версия раздялата се дължи на различните възгледи на двамата за науката.

дистанционно

7. Едно от най-известните изобретения на Тесла е възможността да се предава електрически ток под високо напрежение, но без необходимост от кабел.

8. Друго изключително ценно изобретение на великия Тесла е радарът. Изобретил е още микровълновата печка, телевизионните и радио предавания, електрическата станция на Ниагара. Той твърдял, че сънува всяко от изобретенията си. Те са толкова много и всички са изключително важни и ценни за технологичното развитие, което сме достигнали днес.

9. Открил е рентгеновото лъчение, но четири години по-късно, то е патентовано от Вилхелм Рентген.

10. Има хипотеза, според която опити на Никола Тесла успяват да „отключат” и са причина за Тунгуския феномен.

11. След като умира всичките му записки са били иззети от ФБР и до сега не е ясно какво е имало на тях.

Никола Тесла умира забравен и беден и макар, че е бил осмиван за идеите си, той е нещо повече от гений на своето време. Той е вдъхновение и за днешните учени и изобретатели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
53
48
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
мишо
мишо
04.11.2012 21:22
Тесла е гений. А обикновено генийте не ги обичат и признават. Неговите открития са прибрани от ЦРУ и не се показват на човечеството, защото монополистите ще фалират. Петролните шейхове ще се чудят какво ще ядат и пият, ако се приложат откритията на Тесла.
11
0
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
30.10.2012 20:17
Има техническа грешка в изписването на годината на раждане- не 1956, а 1856!
2
2
Анонимен
Анонимен
13.09.2019 16:31
грешката е ваша.
0
0
nda
nda
30.10.2012 17:39
... ако прочетем внимателно първото изречение от статията ще забележим и още една странност, че той е починал, преди да се е родил...
1
1