sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Символика и значение на червения цвят

Символика и значение на червения цвят

Червена роза

Основни символни значения на червения цвят датират от дълбока древност до наши дни. Обичан от едни, мразен от други, червенияt цвят приковава вниманието и създава особени чувства у този, който го наблюдава.

Съчетава в себе си агресия и любов, страст и живот. Освен това е символ и на виното – значенията на червеното са толкова много и често си противоречат.

Независимо дали го харесваме или не, не би могло да се отрече, че червеният цвят предизвиква винаги усещане за силна емоция – добра или лоша. Никога не остава незабелязан и в историята често е символизирал от силни, дълбоки страстни чувства и желания, до война и жестокост.

В християнската религия този цвят е асоцииран с великолепието, цвят на кръвта, на мъчениците, Христовото възкресение.

Червен килим

В древен Египет червеният цвят е бил символ на насилието и жестокостта, а в древен Китай – тази багра е била символ на живота, свещен цвят. Според психологията и изследването на сънищата, червеното крие някакви неосъществени желания, символизира готовност за действие, но осъществено само в света на сънищата.

Изключително противоречива символика има и днес – едновременно символ на любов и война, на живота и кръвта, на силата и революцията, на гнева и страстта, на ревността и огъня. Основен цвят в идеологията на комунизма.

При пътните знаци червеното казва „спри”, посочва някаква заплаха, а червен фенер подсказва за интимност (червените фенери в Китай)

Освен това червената багра е свързана със сърдечност и силни емоции, именно затова червените цветя изразяват много дълбока и силна любов.

Ако се облечете в червено ще покажете на хората около вас, че сте личност, която не би се поколебала да вземе крайни решения в името на успеха. В същото време ще събудите интерес – този цвят ще казва „Това е силна и страстна натура”.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest