Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Хайдушки легенди за заровени съкровища

Хайдушки легенди за заровени съкровища

Нина НордНина Норд
Джедай
760495
Хайдушки легенди за заровени съкровища

В България има много заровени съкровища, които са били откраднати от хайдути според легенди. След това са били скрити на тайни места в планини и гори, за да бъдат изровени по-късно.

Поради смъртта на хайдутите обаче те така и не били извадени от скривалищата и все още чакат да бъдат намерени. Много иманяри обикалят из планините и местата, където според легендите са заровени хайдушките съкровища, и продължават да ги търсят.

Смята се, че едно от големите съкровища е заровено от Вълчан войвода. Не е ясно обаче точно къде се намира то, но е някъде около Котел. Според легендата то може да бъде изровено единствено около Гергьовден. Затова по това време на годината на много места из България иманярите копаят за това съкровище.

Съкровището, което според иманярите е заровил в Сливенския Балкан Панайот Хитов, също все още не е открито. Затова търсенето още продължава. Съкровището, което е заровил Панайот Хитов е представлявало според легендите златни накити и пари в брой, които е трябвало да послужат за въоръжение на хайдушката чета. Според една от легендите, разказвани за Панайот Хитов, той бил заровил по едно глинено гърне, пълно догоре с жълтици, в дворовете на по-бедните българи, за да ги открият, като прекопават градините си.

Смята се, че около Сливен се намират и други заровени съкровища – на Стоил войвода и на други хайдути, чиито имена не са достигнали до нас.

Има легенди, че в Сливенския и в Котелския Балкан са откривани част от заровените съкровища на хайдутите под формата на складирано оръжие и златни монети.

Хайдутите имали зловещи ритуали за опазване на златото, което заравяли. Смята се, че те са обезглавявали млади мъже, и са слагали тялото при едната част от златото, а другата част заравяли заедно с главата. Така според вярванията се гарантирало, че съкровището ще е много добре опазено, тъй като главата ще си чака тялото и ще пази златото, а другата част от съкровището ще се пази от тялото, което пък ще чака главата си.

Смята се че близо до село Устрем, което се намира до Тополовград, са заровени много хайдушки съкровища. Според легендите тук са заровени пари и накити, събирани от Индже войвода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
516
49
310
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Иван
Иван
21.01.2014 18:36
Ха ха ха
5
0
VLADIMIR
VLADIMIR
20.01.2014 21:49
яко
2
1
nikolai
nikolai
18.02.2013 18:56
пра пра праДядо ми е имал жълтици ама много и преди да умре ги е заровил и досега никой не ги е намерил ;(
0
1
kamak61
kamak61
22.03.2014 16:43
Намерил ги е ,но си пасува защото трябва да дели с теб.
9
0
наследник 66
наследник 66
14.08.2012 23:44
Знаете ли кога ще намерите имането на пра-прадядо ми Стоил? Точно никога!
4
3
Кристиан
Кристиан
10.08.2012 12:55
Сигурно стоят заровени някъде, но това за ритуалите не ми се вярва много.
2
0
анета
анета
07.08.2012 15:59
Ако наистина има там заровени съкровища, защо до сега археолозите не са направили проучване!
Мойте родители са от с. Горна Бешовица, област Враца и зная от тях, че в местността Мрътвината има съкровище от траките, но до този момент това място не е проучено, а само иманяри капоят, но са достигали до някаква дълбочина и от там е излизал отровен газ и те са се отказвали.Когато са заравяли съкровище те са правили заклинания!
9
1