sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тайнствена гора в Мозамбик

Тайнствена гора в Мозамбик

AdminAdmin
Дарт Вейдър
656373
Тайнствена гора в Мозамбик
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Неизвестна гора в Мозамбик бе открита преди броени дни. BirdLife e група от учени, използвали Google Earth, за да открият тайнствена гора, където не е стъпвал човешки крак. Проведената експедиция потвърди разкриването на нови видове пеперуди и змии, както и седем вида птици, застрашени от изчезване.

От екипа се наслаждавали на снимките от безплатната програма Google Earth. Те забелязали изображения на планина, покрита с голи скали. След това станало ясно, че наблюдаваното място е връх Мабу - възвишение, което дори не е обозначено на картите. Научната литература също не могла да хвърли светлина върху характеристиките на този регион.

"Това е може би най-голямата територия, съставена от средновисоки гори в Южна Африка, и въпреки това не е обозначена на карта" - коментира Джонатан Тимбърлейк от Кралските ботанически градини Kew, който ръководи експедицията. "Повечето от хората в Мозамбик дори не са чували името на връх Мабу."

Като следват насоките на Google Earh, екип от 28 учени от Англия, Мозамбик, Малави, Танзания, Белгия, Ирландия и Швейцария тръгнали към гората миналата есен. Към тях се присъединил и учен от BirdLife. Групата можела да отседне в изоставена вила, където свършвал пътят, но последните няколко километра изследователите изминали пеша. Гъстата растителност и стръмният терен усложнили пътуването.

Тайнствена гора в Мозамбик

В скрития природен парк те разкрили голямо богатство от животински видове, към които се отнасят и новите видове пеперуди и непознат досега вид пепелянка. Учените предполагат, че има поне два нови вида растения и още няколко насекоми, които тепърва ще бъдат разкрити. Изследователите отнесли със себе си над 500 проби. "Невероятното разнообразие е просто зашеметяващо" - казва Джонатан Тимбърлейк. Въпреки гражданската война в Мозамбик в периода 1975-1992 г. този участък от страната изобщо не е засегнат.

Местността е особено важна за птиците и най-вече за застрашения вид Thyolo Alethe choloensis, който често е забелязван там."Това може да е най-важната популация от тези птици" - отбелязва д-р Линкълн Фишпул - съкоординатор към мисията на BirdLife. Още шест вида застрашени пернати са били разкрити в тайнствения оазис.

Да се запази чист връх Мабу, вече е приоритет. По време на войните гората явно е била убежище за някои хора, но все пак се е съхранила благодарение на своята труднодостъпност.

С бума на икономиката в Мозамбик обаче се появява и рискът гората да бъде изсечена за дървен материал.

Тайнствена гора в Мозамбик

Екипът от изследователи ще работи по защитата й като част от своите отношения с правителството на Мозамбик.От BirdLife планират да запишат местността като важна за популацията на птиците.

Що се отнася до Google Earth, Джонатан Тимбърлейк заяви, че дигиталните снимки помагат много на учените да опознават по-добре заобикалящия ни свят. Чрез неговата детайлност в бъдеще могат да бъдат разкрити още места като това в Мозамбик. "Не можем да кажем, че сме опознали изцяло биомногообразието в света."

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest