Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Неща, които не знаете за Коледа

Неща, които не знаете за Коледа

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Неща, които не знаете за Коледа

Точната дата на раждането на Исус Христос не е спомената в Библията. Много историци са на мнение, че Исус Христос се е родил най-вероятно през пролетта.

На тази мисъл ги навели споменатите в Библията овчари. В четвърти век, когато Католическата църква признала Рождество Христово за официален празник, по инициатива на папа Юлий Първи била избрана датата 25 декември. Съвпадение е, че тази дата съвпадала с езическия празник Сатурналия.

По време на Първата Световна война на Източния фронт било обявено примирие за Бъдни вечер. На следващия ден немските войници се насочили към съюзническите войски с викове „Весела Коледа! ”. Това обаче не било уловка от тяхна страна и така коледното примирие от 1914 година станало пример за военно благородство.

В САЩ дълго време Коледата не се признавала за празник. Едва през 1836 година било въведено празнуването на Рождеството. Първото коледно дърво в Белия дом било украсено през 1856 година.

Неща, които не знаете за Коледа

Според Конгреса това не било повод за почивка, затова първото заседание на Конгреса се провело именно на Коледа. Този ден бил обявен за празник след много години.

Прочутият американски писател Вашингтон Ървинг е смятан за създателя на Дядо Коледа. В една от книгите си той описал сън, в който Свети Николай летял в небето с каруца. Така се появил образът на добрия старец с шейната и елените.

Много от коледните символи са се появили в рекламни послания. Сред тях са еленът Рудолф, известен с червения си нос.

През 1965 година двама астронавти съобщили на Земята, че виждат нещо странно в Космоса. След няколко минути пълна тишина на Земята се чул слаб звън на звънчета и изпълнението на коледна песен в изпълнението на астронавтите.

За първи път пиеса за Рождеството Христово била поставена през 1224 година, за да се разкаже същността на празника. Тогава яслите били използвани като олтар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
57
43
310
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ЛиЛи
ЛиЛи
18.02.2016 00:10
месец декември е най мрачният и с най къси дни може би затова са го избрали да се празнува Коледа да да има много щастливи къси дни и дълги нощи .....! Еуфориата по Коледа е страхотна.
0
0