sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Откриха школа за гладиатори

Откриха школа за гладиатори

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Откриха школа за гладиатори

Голяма и доста запазена школа за римски гладиатори са открили археолози на изток от Виена, столицата на Австрия. Руините на школата за гладиатори били открити с помощта на радиолокационна технология.

Тази школа се е намирала на територията на един от римските градове, който се наричал Карнунт, и бил важен търговски и военен център преди седемнадесет века.

Въпреки че разкопките все още не са стартирали, дебелите стени, които ограждат комплекса за обучение на гладиатори, се виждат на радиолокационните снимки.

В школата е имало четиридесет стаи, където са живеели бойците, готови да умрат за удоволствието на римския император. Комплексът включва голяма баня.

Откриха школа за гладиатори

На територията на школата има също така голяма площ за тренировки. Извън дебелите стени, които ограждат школата, има гробище. Там са погребани гладиатори, убити в битки и загинали по време на тренировки.

Според специалистите населението на римския град Карнунт било около петдесет хиляди човека. Откритите край Виена руини могат да се конкурират с най-голямата гладиаторска школа в Древен Рим – Лудус Магнус.

Една от големите забележителности на новооткритата школа е дървен стълб, който се намира в централната част на зоната за тренировка на гладиаторите.

Този стълб, според специалистите, е служел за боксова круша на гладиаторите. Според експерти тази школа е била нещо средно между затвор и казарма.

Много от гладиаторите, които са попадали зад дебелите стени на школата, били военнопленници или престъпници, които били осъдени на смърт, както и роби.

В най-скоро време ще стартират разкопките, които със сигурност ще разкрият интересни факти от живота на гладиаторите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest