Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-опасните места на планетата

Най-опасните места на планетата

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k878
Най-опасните места на планетата

Езерото Ниос в Камерун, е опасно заради магмата, която се крие дълбоко под тези западноафрикански води. Магмата изхвърля голямо количество въглероден двуокис на повърхността.

Заради налягането, което оказва върху въглеродния двуокис водата с дълбочина двеста метра, газът се разсейва. Но през нощта на 21 август 1986 година водата се обърнала и заради разхерметизирането въглеродният двуокис се взривил.

Облак от въглероден двуокис се спуснал по склона и при това загинали над 1700 души. Не оцелял нито един жив организъм в радиус от двадесет и четири километра около езерото. Днес въглеродният двуокис се насочва в специални тръби, за да не се повтори трагедията, но въпреки това специалистите не смятат езерото за безопасно.

Неапол, Италия, също не е безопасно място. През седемдесет и девета година от новата ера изригнал вулканът Везувий, който погребал древните градове Помпей и Херкуланум. Над петдесет последващи изригвания не отказали хората да се заселват в основанието на вулкана.

Най-опасните места на планетата

На склона му и днес живеят над шестстотин и петдесет хиляди души. При изригване ще се наложи да бъдат евакуирани над един милион души. Везувий не е единственият вулкан, който заплашва гъсто населения район.

Бреговете на Средиземно море са пълни с вулкани. В най-опасно положение се намира остров Иския. Ако вулканът там изригне, това ще окаже значително влияние върху Неапол, дори по-сериозно, отколкото изригването на Везувий.

Маями, Флорида, е опасно място заради ураганите, които изобилстват в този район. През следващите сто години според изчисленията на специалистите там ще се развихрят над шестдесет урагана.

В индонезийските острови Ява и Суматра има повече стихийни бедствия, отколкото на всяко друго място по света. Наводнения, земетресения, свлачища, изригвания на вулкани и цунами – всичко това заплашва Индонезия, а Ява и Суматра се намират в зоната на най-високия риск.

Най-страшното стихийно бедствие, поразило Индонезия, е цунамито от 2004-та година, в резултат на което загинаха над 227 хиляди души заради земетресение с мощност девет бала. В периода между 1907 и 2004 година изригванията на вулканите са отнели живота на над седемнадесет хиляди души.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Хакер
Хакер
15.08.2011 15:18
Хм, много се развеселих да прочета как "въглеродният двуокис се взривил":)

А кога ще го запалите ?
0
0