Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Интересни факти за човешкото тяло

Интересни факти за човешкото тяло

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Интересни факти за човешкото тяло
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Децата се раждат с повече кости, отколкото имат възрастните. След това някои от костите им се срастват. Това, което липсва на новородените, са капачките на коленете – те се появяват между втората и шестата година.

Стоматолозите не напразно ни убеждават да поддържаме устната си хигиена, защото дъбите са единствената част от човешкото тяло, която не може да се възстановява.

Един от най-издържливите материали в човешкото тяло е косата. Един косъм може да издържи натоварване до три килограма. Русите мъже имат повече проблеми, защото брадата им расте по-бързо, отколкото брадата на тъмнокосите.

Жените мигат два пъти по-често от мъжете. Косата и ноктите растат най-интензивно между 16 и 18 часа. Самотата най-зле се понася от хората между 20 и 22 часа.

Интересни факти за човешкото тяло

Вкусът, слухът и обонянието на човека са най-изострени от 17 до 19 часа. Възприятието на вкуса на ястието зависи от температурата на храната. Най-добре се възприема вкусът, ако храната е с 24-градусова температура.

Черният дроб пречиства организма от алкохол най-добре между 18 и 20 часа. За едно денонощие човек отделя около един литър слюнка, три литра стомашен сок, един литър жлъчен сок.

Космите на веждите, миглите и на подмишниците живеят четири месеца, космите на главата живеят шест години. На всеки две седмици стомахът изгражда нова вътрешна лигавица, защото иначе ще се разяде от стомашния сок.

Всеки пръст на ръцете се сгъва около 25 милиона пъти по време на човешкия живот. Размерът на човешкото сърце е равен горе-долу на размера на свития му юмрук.

Приживе дължината на тънкото черво на човека е 2, 5 метра. След смъртта му, когато мускулатурата се отпуска, дължината на тънкото черво е цели 6 метра.

Десният бял дроб на човека побира малко повече въздух, отколкото левият. Възрастният човек прави всеки ден по 23 000 вдишвания и още толкова издишвания. Човешкото око различава десет милиона цветови нюанса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest