sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво ви казва опашката на вашето куче

Какво ви казва опашката на вашето куче

Нина НордНина Норд
Джедай
760550
Какво ви казва опашката на вашето куче
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Най-очевидният и най-често погрешно разбиран сигнал е размахването на опашката на кучето. Дори хора, прекарали целия си живот около кучета, считат че енергичното въртене на опашката е начинът, по който кучето красноречиво казва “здравей”.

Въртенето на опашката обаче не може да бъде интерпретирано толкова лесно, тъй като агресивните и готвещи се да нападнат кучета също размахват опашките си.

Въртенето на опашката просто означава, че кучето е развълнувано по някаква причина. Понякога то е настроено позитивно, а понякога негативно. Трябва да се вгледате по-внимателно, за да разберете както точно се случва.

Изправена, твърда и махаща = “Аз командвам”

Какво ви казва опашката на вашето куче

Опашка, изправена като мачта, не означава задължително, че кучето е агресивно, но то със сигурност остоява позицията си. Много хора биват ухапвани, понеже погрешно интерпретират подобен тип въртене на опашката. Изправената и махаща сковано опашка е знак за доминиращо куче и би могло да означава, че то е готово да атакува.

Ниски, бързи и къси размахвания = “Не съм заплаха”

Когато кротко куче бива доближено от по-агресивно, то има само един разумен отговор – да покаже, че не представлява заплаха. Страхливите кучета и тези, които се подчиняват, често ще реагират на приближаването на друго куче, като държат опашките си ниско и правят къси махове. Това означава “Здравей, аз съм приятелски настроен и не съм опасен”.

Ниски, бавни и широки размахвания = “Радвам се да те видя”

Понякога махането с опашка не означава нищо повече. Ще знаете, че кучето ви просто се радва да ви види и иска да си играете, когато опашката му е на една линия или по-ниско от тялото и то я размахва с бавни, широки движения. Обикновено задницата на кучето също ще се движи напред-назад.

Разбира се, кучетата не “говорят” само с опашките си и единственият начин правилно да интерпретирате движенията на опашката е да знаете нещо за породата.

Някои ловни кучета, например шпаньолите, се обучени постоянно да размахват опашка, докато преследват плячката си. За да сигнализират, че са я открили, те спират да махат с опашка и я изправят право нагоре.

От друга страна овчарските кучета пък са обучени да правят по-малко движения с опашките си, за да не разсейват или развълнуват животните. Ако не познавате породите, може да си помислите че едното куче е било прекалено развълнувано, а другото твърде сериозно, докато в действителност те просто са обучени по този начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest