sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Ще зареждаме лаптопа със... захар

Ще зареждаме лаптопа със... захар

Нина НордНина Норд
Джедай
788548
Ще зареждаме лаптопа със... захар
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

С течение на времето твърдят учените, ще използваме все по-нетрадиционни вещества в качеството на гориво, като те няма да се ограничат със слънчевата енергия и тази на вятъра.

Учените продължават да търсят високоефективна и в същото време евтина енергия, като изследват малко известни енергийни източници. Някои от тях могат да се сторят на много хора необичайни и дори нереални.

На първо място това е захарта. Всеки знае, че ако някой сипе захар в резервоара на колата, ще съсипе двигателя. И все пак захарта може да се превърне в гориво. Химици от технологичния университет във Вирджния разработват начин за преобразуване на захарта във водород, който може да бъде използван в топливни елементи.

За целта учените комбинират захар, вода и тринадесет мощни фермента в реактор, като превръщат тази смес във водород и въглероден двуокис. Водородът отива за изработка на енергия и така този процес осигурава три пъти повече водород, отколкото при традиционните методи, а това води до спестяване на пари.

Ще зареждаме лаптопа със... захар

Според учените до десетина години ние ще зареждаме лаптопите си с помощта на захар. Друг алтернативен източник на енергия е слънчевият вятър. Той се намира в космоса и това е енергия, сто милиарда пъти по-голяма от тази, която е необходима на цялото човечество в момента.

Слънчевият вятър представлява поток от заредени частици, който се разлива от слънцето. Учените се надяват да откраднат част от тези частици с помощта на спътник. Той ще има меден прибор за хващане на електрони и с инфрачервен лазер ще изпраща откраднатата енергия към Земята.

Фекалиите представляват не само отпадък, но и ценно вещество, тъй като съдържат метан – безцветен газ без мирис, който може да бъде използван като природния газ.

В момента учените разработват специални пликчета за домашни любимци, в които стопаните са длъжни да прибират онова, което кучето им оставя на улицата или в парка сутрин и вечер.

Пликовете са биоразложими и след напълването им се поставят в огромен контейнер реактор. В него микроорганизми обработват екскрементите и отделят метан.

В Пенсилвания използват екскрементите на крави на една от фермите, за да получат енергия. Шестотин крави, които произвеждат 18 хиляди галона тор всеки ден, помагат на фермерите да спестят 60 000 долара на година.

Топлината от човешкото тяло също може да е източник на енергия. Когато сте в претъпканото метро, топлината от човешките тела може да стопли целия вагон. По този начин смятат да се топлят в Стокхолм и Париж. Топлината, която отделят телата на пътниците в метрото, ще подгряват вода в тръбите и така ще се топли цяла сграда.

Медузите, които фосфоресцират в тъмното, също са алтернативен източник на енергия. Те светят с помощта на зелен флуоресцентен белтък. Той изпуска електрони, които могат да бъдат използвани от хората за производство на електроенергия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest